Kundel Bury, Pabianice ~ project 46

Kundel Bury

"Sterilisatie is hierbij vanzelfsprekend, als de enige manier om de populatie van zwerfdieren te verkleinen."

p46-kundel-bury03De Poolse stichting Kundel Bury, vrij vertaald ‘Een Vuilnisbak’ (het beste hondenras wat er is, dat wil zeggen: een kruising) is een relatief jonge, kleine en lokale stichting in de stad Pabianice in Polen. Echter, Magda Piechowska, die de stichting heeft opgericht en de drijvende kracht erachter is, werkt al ruim 10 jaar belangeloos in het belang van zwerfdieren. Gevonden dieren opvangen, laten behandelen, een huis voor ze zoeken – het is de hoofdtaak die een kleine groep vrijwilligers in een betrekkelijk arme kleine stad als hun doel heeft. Sterilisatie is hierbij vanzelfsprekend, als de enige manier om de populatie van zwerfdieren te verkleinen.

Daarnaast speelt de stichting een belangrijke rol in het leven van het plaatselijke asiel dat helaas niet tot de beste behoort. Daarom doen de vrijwilligers hun best om ook nieuwe huizen te zoeken voor vergeten asielhonden. Ze hebben taken op zich genomen zoals: de honden regelmatig meenemen voor een wandeling, op de vingers kijken van asielmedewerkers die niet altijd het belang van dieren op nummer één hebben staan, medische behandelingen regelen, honden socialiseren en hen leren omgaan met mensen om op deze manier hun kans op een eigen huis te vergroten, honden kammen en verzorgen. Dit valt niet altijd goed bij de asielbeheerders. Daarom moet je naast al dat werk je zeer diplomatiek gedragen om het asiel in te mogen en om contact te blijven houden.

De vrijwilligers van Kundel Bury vinden het zeer belangrijk om ook aandacht te besteden aan de huisdieren van (zeer) arme eigenaren. Sterilisaties bekostigen, helpen bij gezondheidsproblemen of bij gebrek aan eten. Beter voorkomen dan genezen, vinden zij.

p46-kundel-bury08Educatie en voorlichting zijn neventaken die de stichting op zich heeft genomen. De vrijwilligers zijn duidelijk aanwezig op alle stadsfeesten of organiseren zelf evenementen die aandacht moeten trekken voor de problematiek van zwerfdieren. Vooral jonge kinderen leren op een speelse manier hoe je met een dier om moet gaan. Het is ook een gelegenheid om wat geld in te zamelen in deze niet al te welgestelde stad.

Daar de stichting zelf over weinig eigen middelen beschikt, organiseert zij regelmatig verkoop van tweedehands spullen, al dan niet via het internet. Sinds WereldAsielen de stichting steunt gaat het veel beter. De Poolse vrijwilligers kunnen er op rekenen dat zij een bescheiden, maar regelmatige bijdrage ontvangen. In geval van nood kunnen ze ook op ons rekenen. Het is op zijn minst iets wat wij terug kunnen doen voor hun fantastische werk.

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar mirka@wereldasielen.nl
Mirka
projectmedewerker Kundel Bury