Albergue Municipal de Almansa, Almansa ~ project 28

Albergue Municipal de Almansa

"Hij weigert dieren te doden die niet geadopteerd worden."

P28 Almansa25In september 2014 werden wij door een vaste donateur gewezen op het bestaan van dit Spaanse asiel. Zij woonde daar destijds in de buurt en was een keer gaan kijken. Zij was geschrokken van het feit dat honden aan een ketting zaten, omdat er niet overal een afscheiding was. Ook lagen pups op de betonnen vloer, omdat er geen mandjes of dekens waren. Verder werd voer op de grond gestrooid, want er waren geen etensbakken. En ga zo maar door. Vandaar dat zij vroeg of WereldAsielen iets kon betekenen.

Bij nader onderzoek bleek het hier om een heel bijzonder gemeente-asiel te gaan. Het wordt gerund door een vee-arts die, naar Spaanse begrippen, het bijzonder goed voor heeft met de asieldieren. Zo heeft hij zijn werkgever (de gemeente) voor het blok gezet: hij weigert dieren te doden die niet geadopteerd worden; het zogeheten no kill-beleid. Hij heeft uiteindelijk zijn zin gekregen, maar heeft het zichzelf daarmee wel moeilijk gemaakt. De gemeente betaalt namelijk voor de opvang van 50 dieren, terwijl er nu gemiddeld het dubbele aantal dieren aanwezig is. Dat betekent te weinig ruimte en te weinig geld om alle honden en katten fatsoenlijk te voeden. Toch moet dit bijzondere initiatief gesteund worden en hopelijk dient het als voorbeeld voor andere Spaanse gemeente-asielen!

P28 Almansa23Onmiddellijk hebben we vanuit ons magazijn spullen opgestuurd waar gebrek aan was, zoals riemen, halsbanden/tuigjes, etensbakken, borstels/(vlooien)kammen en dergelijke. Op de foto hierboven de blije vee-arts met een deel van de buit. Daarnaast vertrok er niet veel later een vrachtwagen naar enkele van onze Spaanse projecten met speciaal voor Almansa pallets voer, manden, hokken en nog veel meer (zie foto links). Vervolgens hebben we ter plekke op maat gemaakte hekken laten vervaardigen om zo een extra afscheiding te creëren. Hierdoor konden weer meer honden van de ketting.

P28 Almansa21In 2015 is onze projectmedewerker (op eigen kosten) langsgegaan in Almansa om alles met eigen ogen te zien. Ook goed om de betrokken mensen daar te ontmoeten, zoals onze contactpersoon Jean-Pierre (oorspronkelijk uit België; links op de foto), de vee-arts (rechts) en een andere medewerker (midden).

Albergue Municipal de Almansa is typisch een voorbeeld van een asiel dat absoluut op de goede weg is. De wil is er, de mogelijkheden zijn er ook … alleen het gebrek aan geld en spullen gooide roet in het eten. Met het toezenden van goederen, het sturen van voertransporten en geld ter beschikking stellen om te zorgen dat honden van de ketting konden is er een groot verschil gemaakt. Het kan en moet nog beter, maar dat is een kwestie van tijd. En geld, maar daar kunt u dan weer bij helpen!

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar casper@wereldasielen.nl
Casper
projectmedewerker Almansa