APAP, Burgos ~ project 33

APAP

"Vrijwel dagelijks worden er dieren gedumpt bij de poort van de opvang."

P33 Burgos03Asociación Protectora de Animales y Plantas de Burgos (oftewel APAP) is een asiel (privé-initiatief) in deze Noord-Spaanse stad, waar variërend tussen de 200 en 300 katten en honden worden opgevangen. Er is ook een gemeente-asiel, maar dat is een dodingsstation waar dieren na 20 dagen afgemaakt worden. Onze drie projecten in en rondom Burgos proberen deze dieren zoveel als mogelijk te redden. Toch hoeven de medewerkers van APAP niet veel moeite te doen om aan nieuwe honden en katten te komen, want vrijwel dagelijks worden er dieren gedumpt bij de poort van de opvang.

Nu is dit laatste geen onbekend fenomeen, maar in Burgos ligt het toch ietsje anders. Daar werd namelijk regelmatig in het asiel ingebroken met als doel honden te stelen. Deze dieren fungeerden dan als oefenmateriaal tijdens hondengevechten, waarna ze vervolgens halfdood voor de deur van het asiel werden gedumpt. Onnodig om te vermelden dat dit naast veel dierenleed ook frustratie bij de medewerkers en extra dierenartskosten met zich meebracht.

Gelukkig is dit niet meer aan de orde, want de nomadische bevolkingsgroep die zich hier schuldig aan maakte, is verder getrokken. Jammer genoeg wel weer met achterlating van eigen honden, zodat er nog meer monden waren te voeden. De medewerkers (bijna allemaal vrijwilligers) begonnen van hun eigen geld voer voor de dieren te kopen. Kunt u zich dat voorstellen? Dag en nacht je inzetten en dan je salaris van je ‘echte’ baan voor een deel ook nog moeten spenderen om de dieren in leven te houden. Petje af voor deze groep mensen.

P33 Burgos04Maar aan die situatie moest natuurlijk een einde komen. Daarom stuurde WereldAsielen een transport met voer en dekens, aangevuld met geld voor medicijnen. Dat probleem was voorlopig opgelost, maar een even groot probleem is en blijft de ligging van het asiel op 850 meter hoogte. De winters zijn in Noord-Spanje lang en koud (zie ook één van de video’s hieronder). Iedere winter vroren er honden dood. Verschrikkelijk natuurlijk. Helemaal omdat er sinds 2007 dankzij een donatie van WereldAsielen een aanvang was gemaakt met het waterdicht en tochtvrij maken van de hokken. (WereldAsielen helpt sinds 2006 in Burgos). Door de eerdergenoemde tegenslagen kwam dit werk echter stil te liggen en werd het geld gebruikt voor voer en dierenartsrekeningen. De medewerkers hadden eigenlijk geen keuze. (Op de foto hiernaast de oude situatie).

Om er zeker van te zijn dat voortaan alle dieren de winter zouden overleven heeft het asiel in 2011 een extra bijdrage van WereldAsielen mogen ontvangen om de bouwwerkzaamheden af te ronden. Er is geld beschikbaar gesteld voor materialen en om een metselaar in te huren. En inderdaad was op de ontvangen foto’s te zien dat er meer beschutting was voor de dieren. Voor alle zekerheid is na de afronding in oktober 2011 een vrijwilliger van WereldAsielen tijdens zijn vakantie (dus op eigen kosten) op bezoek gegaan in Burgos om het te controleren, te bespreken en indien nodig verdere actie te ondernemen. Nogmaals: alles om er voor te zorgen dat er nooit meer een dier binnen de poorten van het asiel zou sterven van de kou. En sindsdien is dat gelukt!

P33 Burgos02Opnieuw bleek dat vrijwilligers ter plaatse vaak een enorme energiestoot krijgen van aangeboden hulp. Financiële ondersteuning kan er net voor zorgen dat het tij gekeerd wordt, de vooruitzichten toch niet zo hopeloos zijn en vooral ook om nieuwe initiatieven ontplooien. Burgos is geen uitzondering. Het asiel heeft een ware metamorfose ondergaan in enkele jaren tijd en kan nu zelfs als voorbeeld dienen voor veel andere opvangplekken in Spanje. Een ander mooi voorbeeld is het betrekken van de inwoners van de stad bij het asiel. Iemand die bijvoorbeeld geen tijd heeft voor een hond, kan tegen een kleine donatie ieder weekend gaan wandelen met een hond naar keuze. Met eigen ogen hebben wij gezien dat hier gretig gebruik van wordt gemaakt (kijk maar eens hoeveel auto’s van bezoekers op de parkeerplaats!).  Dit betekent dat in ieder geval ieder weekend alle honden lekker een stuk gaan wandelen. Inwoners blij, honden blij, vrijwilligers asiel blij (want dan kan meteen het hok schoongemaakt worden). Geweldig verzonnen toch?

Helaas is Spanje door de financiële crisis bijzonder hard getroffen. Hierdoor hebben veel mensen hun baan verloren, maar er hebben zich juist opvallend veel nieuwe vrijwilligers aangemeld. Mensen daar gaan niet bij de pakken neerzitten, maar willen juist hun tijd nuttig besteden. Zo heeft het asiel zelfs een reddingsteam opgericht. Deze mensen staan dag en nacht paraat om dieren te redden. Voorbeeld van een melding (’s avonds laat):  twee zwerfhondjes in een waterput. De vrijwilligers bedachten zich geen moment en kwamen na twee uur rijden bij de put. Eén van de hondjes was een zwanger vrouwtje. De dag na de redding beviel zij van twee gezonde pups. De derde pup werd doodgeboren, waarschijnlijk door de val. Alle vier de hondjes zijn opgevangen in het asiel en prima verzorgd.

Alles bij elkaar hebben de vrijwilligers van Burgos het dus prima voor elkaar. Behalve dan dat de meeste zoveel tijd hebben omdat er geen betaald werk is. Behalve dan dat er vrijwel dagelijks dieren bijkomen. Behalve dan dat er nog steeds verschrikkelijk met zwerfdieren wordt omgegaan, ook in dit deel van Spanje. Maar klagen? Nooit!

P33 Burgos05Graag sluiten wij af met het bedankje wat WereldAsielen destijds ontving toen onze donateurs zich zo hebben ingezet om te voorkomen dat er ooit nog een dier dood zou vriezen in dit asiel:

Gewaardeerde vrienden,

We hebben geen woorden of zinnen die de emotie kunnen beschrijven die wij hebben, de vreugde die vrijkomt uit onze harten en de positieve energie die jullie donatie heeft teweeggebracht in ons asiel.

Bedankt voor het ervoor zorgen dat er in onze harten een straaltje licht genaamd hoop bestaat, bedankt voor het wat gemakkelijker maken van deze moeilijke weg en bedankt, bedankt uit ons hart, voor het terugbrengen in onze gehele stichting van een sprankje hoop.

Er is nog veel werk te doen, maar we hebben de eerste verblijven gemaakt vóór onze honden met de strenge winter in Burgos geconfronteerd worden.

Groeten en knuffels van al onze vrijwilligers en likjes van onze dankbare dieren voor al jullie hulp.

 

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar casper@wereldasielen.nl
Casper
projectmedewerker APAP