voormalig project in Damascus

voormalig project Damascus

"Toch doen deze kinderen er alles aan om de zwerfdieren in Damascus te helpen, met gevaar voor eigen leven."

P298 Damascus01Enkele vrijwilligers genoemd in onderstaand artikel zijn Syrië ontvlucht en kunnen dus helaas ter plaatse geen dieren meer redden. Hierdoor staat dit project momenteel stil bij WereldAsielen. Laatste wapenfeit was het overmaken van 2.030 euro in oktober 2014, zijnde de gehele opbrengst van de Dierendagloterij van dierenwinkel Oud-Suyt te Amsterdam. Vanwege de bijzondere inhoud laten wij onderstaand verhaal voorlopig nog wel op onze website staan; als een soort naslag.

Zoals iedereen inmiddels weet, vindt in Syrië al sinds 2011 een verschrikkelijke oorlog plaats. Een oorlog met onvoorstelbaar veel doden, gewonden en miljoenen vluchtelingen. Een oorlog die armoede, honger, pijn en veel verdriet veroorzaakt. In die zeer moeilijke omstandigheden doet een aantal dierenvrienden in de hoofdstad Damascus hun zware, maar o zo moedige werk voor de vele honderdduizenden zwerfhonden en katten daar.

Neem nu dierenarts Kousai, die elke dag in zijn provisorische dierenkliniek werkt van 7 uur ‘s morgens tot 11 uur ‘s avonds. Hij krijgt slechts kleine donaties en restanten van medische spullen van een dierenarts uit Nederland. Kousai helpt in die barre omstandigheden en met minimale middelen de vele zieke-, gewonde-, beschoten- of mishandelde honden en katten. Zijn eerdere dierenartskliniek werd een jaar geleden getroffen door een raketaanval en totaal vernietigd. Hij werkt nu verder in een geïmproviseerde kliniek en voert de zwerfhonden en zwerfkatten bij zijn kliniek.

Naast dierenarts Kousai zijn in Damascus nog Rawa’a, haar oude moeder Ghada, haar vriendinnen Sarah, Dinah, Zeina, Noor, Zaza en Salma die dagelijks de vele gewonde-, zieke- en hongerende zwerfdieren helpen, zo goed als dat onder de moeilijke oorlogsomstandigheden mogelijk is.

En dan zijn er ook nog de kleine-, dakloze-, ouderloze jongetjes. Ze wagen elke dag hun leven op straat om tussen de gebombardeerde huizen en checkpoints de honden en katten op straat te voeren met afval dat ze vinden, met eten dat ze uit hun eigen mond sparen. Ze zijn allemaal straatarm, want er is niets meer. Toch doen deze kinderen er alles aan om de zwerfdieren in Damascus te helpen, met gevaar voor eigen leven.

P298 Damascus02Een noodoproep van Rawa’a uit Damascus kwam van de zomer binnen bij WereldAsielen. Het was een hulpkreet uit haar hart met daarbij veel foto’s van de zwerfdieren en hun erbarmelijke situatie.Het  bestuur van WereldAsielen heeft dit hulpverzoek uitgebreid besproken en kwam unaniem tot de conclusie dat WereldAsielen deze mensen van het eerste uur, die met gevaar voor eigen leven de zwerfdieren helpen, onze steun verdienen. Er is dan ook besloten tot een eenmalige gift van 1500 euro.

Het geld is in eerste instantie bedoeld voor voer (dat wordt gekocht in Libanon, want in Syrië is bijna niets meer te krijgen). Daarnaast zal het geld worden besteed aan medicijnen voor de ernstig zieke dieren en voor de operaties van beschoten honden of katten door dierenarts Kousai. Hij heeft inmiddels van het geld medicijnen kunnen kopen in Libanon en heeft in de tussentijd een kat geopereerd met een kogel in haar long. Zowel Rawa’a als Kousai waren zeer onder de indruk van de donatie. Niet alleen vanwege de financiële steun, maar ook vanwege de morele steun. Dat dierenvrienden in Nederland aan hen denken en zich voor hen en de dieren inzetten, geeft hun weer moed.

Tot slot: vanuit heel ons hart danken wij de Engelen van Damascus, die zich het lot van deze arme zwerfdieren elke dag aantrekken. Ook bedanken we de stichting CatConnect (een Nederlandse organisatie die reeds jarenlang voor dieren in Syrië in actie komt en er veel contacten heeft), die er voor gezorgd heeft dat de donatie van WereldAsielen veilig bij Rawa’a en dierenarts Kousai is aangekomen.

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar miriam@wereldasielen.nl
Miriam
projectmedewerker Damascus