VANAF 2005:
Mary Sarika: tot ver over de grenzen op handen gedragen!
“Mary Sarika keeps nothing for herself, she barely eats, just to give anything she has to the animals. She is doing the work that even a group of ten people together can’t do, PLEASE HELP HER”.
“Mary Sarika houdt niets voor zichzelf, zij eet nauwelijks om maar zoveel mogelijk aan de dieren te kunnen geven. Ze doet het werk dat een groep van tien mensen nog niet aan zou kunnen, ALSTUBLIEFT HELP HAAR”.
Met deze noodkreet die WereldAsielen uit Griekenland ontving, begon het allemaal.
Een van de plekken waar Mary dagelijks voert
Wij hadden nog nooit van deze vrouw gehoord, maar toen WereldAsielen in Griekenland meerdere projecten begon te steunen, dook haar naam overal op. Geen wonder, in de dierenbeschermerswereld wordt zij op handen gedragen, en niet alleen in Griekenland. Tot ver over de grenzen is zij een begrip als het om hulp aan zwerfdieren gaat.
Vaak heeft deze vrouw zelf amper te eten. Dit weerhoudt haar er niet van haar laatste korst brood met de dieren te delen. Gemiddeld voert zij per dag zo’n 40 tot 60 zwerfdieren langs de weg. Zwaargewonde en mishandelde zwervertjes verpleegt zij thuis en voor elke “patiënt” die zij er weer bovenop krijgt, vindt zij een goed tehuis. De minder gelukkigen mogen blijven. Zij staat ook als geen ander bekend om haar sterilisatiebeleid…alles wat vier poten heeft en in handen komt van Mary, komt niet ongesteriliseerd de deur weer uit. Zij weet namelijk uit ervaring wat een dierenleed de overpopulatie aan zwerfdieren teweegbrengt.
In Griekenland wordt zij niet voor niets een held genoemd. Men vertelt graag wat een groot hart deze vrouw voor de dieren heeft en hoe zij niets vreest als het gaat om het redden van een dierenleven. Voor een aangereden dier wordt over het algemeen in Griekenland niet gestopt… Mary is hierop de uitzondering die de regel bevestigt. Meerdere malen legde zij op de Provinciale weg het drukke verkeer stil om een zwaargewond dier te helpen. Tot nog toe is zij daar zonder kleerscheuren van afgekomen, alhoewel een soortgelijke reddingsactie haar bijna fataal werd. Toen een bulldozer een zwerfhond dreigde te overrijden, schoot Mary ook hier te hulp. Het dier kwam met de schrik vrij, maar Mary kwam onder de zware wielen… het duurde maanden voordat zij weer hersteld was.
In 2004 werd ook het asiel in háár woonplaats gesloten. Alle dieren dreigden op straat gezet te worden. Zóver liet Mary het natuurlijk niet komen. Ze haalde in haar eentje het hele asiel leeg en startte een plaatsingscampagne. Wat het asiel nooit lukte, kreeg zij wél voor elkaar; zij hielp alle dieren aan een goed tehuis!
Inmiddels wordt Mary regelmatig door WereldAsielen gesteund met een financiële bijdrage. Daarnaast heeft zij ook de extra giften die binnenkwamen na een artikel over haar in de Wereldkrant met grote dank ontvangen. Het zijn onze donateurs die deze dank toekomt!
Hieronder “enkele” van de honderden gelukkige zwerfdieren die hun leven te danken hebben aan deze bijzondere vrouw.
Xanthos
Dit is een gebruik bij de schaapherders in Griekenland. Zij beweren dat de honden, als hun oren zijn afgesneden, ‘s nachts beter geluiden kunnen opvangen en zo de wolf eerder aan horen komen… De arme hond is zich, waarschijnlijk door de vreselijke pijn die dit afsnijden veroorzaakte, heftig gaan verzetten en heeft zich op die manier losgewrikt. Hij is vervolgens op de vlucht geslagen en is lange tijd daarna, op zoek naar voedsel, in de dichtsbijzijnde stad terecht gekomen. En zo trof Mary hem dus aan. Xanthos werd met spoed geopereerd (de staaldraad zat zo diep in zijn hals dat deze operatief moest worden verwijderd) en werd daarna overgebracht naar een van de mensen van de Ilioupolisgroep. Daar kreeg hij alle tijd om te herstellen en bleek hij (hoe is het mogelijk) nog steeds een grote mensenvriend… Zie voor vervolg verhaal Xanthos ILIOUPOLIS
MATA, een jachthond die Mary in de bergen vond. Dit arme dier was daar gedumpt, waarschijnlijk omdat ze zwanger was. In een holte halverwege een berg was zij bevallen van haar pups. Vanaf het moment dat Mary deze stumpers ontdekte, bleef zij voor ze zorgen. Toen de pups eenmaal groot genoeg waren, nam zij ze mee en vond voor allemaal een goed tehuis. Vervolgens was het de beurt aan de moederhond…
Twee maanden lang reed Mary iedere dag naar de berg en klom net zoveel keren het hele eind naar boven. Ze legde voer neer en kwam steeds een beetje dichterbij… net zolang tot zij het dier kon aanraken. Uiteindelijk won zij het vertrouwen van de hond en kon zij haar vangen. Vervolgens was het nog een lange weg te gaan, maar het resultaat mag er zijn… Het dier raakte dankzij Mary haar schuwheid kwijt, kreeg een goed tehuis en heeft het nog steeds geweldig naar haar zin bij haar nieuwe baasjes!
Kitty
KITTY, een van de tientallen katjes die Mary regelmatig tussen het vuilnis vindt. Dit kleintje haalde zij uit een vuilcontainer… Met veel liefde en geduld werd het door Mary met de fles grootgebracht.
May
MAY, een teefje dat Mary zwaargewond langs de snelweg vond. Het dier lag daar met twee gebroken poten, zware ontstekingen en hoge koorts. Mary pakte haar voorzichtig op en bracht haar rechtstreeks naar de dierenarts, waar het dier met tussenpozen twee zware operaties* onderging. Vervolgens werd May maandenlang liefdevol door Mary verzorgd. Ze is inmiddels helemaal hersteld en wacht nu op sterilisatie. Zodra dit is gebeurd, gaat zij naar mensen op een boerderij die al 10 andere zwerfdieren hebben opgenomen.
*WereldAsielen droeg bij aan de operatiekosten.
Het laatste nieuws over May
May is inmiddels gezond en wel gearriveerd op de boerderij bij haar nieuwe baasjes. In gezelschap van tien andere straathonden die niemand wilde, kan zij haar geluk niet op.
Let u vooral op hoe May er uitziet, haar vacht glimt als een zonnetje. En dit compliment komt Mary Sarika toe, die haar niet alleen het leven redde, maar haar ook na de twee zware operaties, lange tijd fantastisch verzorgde.
Lyko
LYKO, een Golden Retriever, die zwaargewond (hij miste een deel van een voet) tussen het drukke verkeer in het centrum van Athene vandaan werd geplukt. Mary zorgde voor een goed tehuis, waar Lyko ook de nodige medische hulp kreeg.
Ifestos
IFESTOS, de hond die Mary haar hele leven bij zal blijven… Zij vond deze radeloze en tot op het bot vermagerde jachthond op de snelweg. Deze weg loopt door een gebied waar in geen kilometers omtrek een huis of levend wezen te bekennen valt …
Toen Mary stopte, kwam de broodmagere hond aanrennen, sprong in haar armen en huilde… Niet zoals een hond gewoonlijk huilt, maar met dikke tranen, ze rolden in groten getale over zijn snuit. In al die jaren dat Mary zwerfdieren te hulp schoot, was dit haar nog nooit overkomen, zij wist niet eens dat dit kon… ze is er dan ook dagen van ondersteboven geweest!
Laatste nieuws van Mary
Zojuist kreeg WereldAsielen bericht dat Mary weer een dier het leven heeft gered. Zoals op de foto’s te zien is, verkeert de geredde hond in een erbarmelijke staat. Mary vond hem langs de weg met een gebroken achterpoot en zware verwondingen. Om zijn hals sleepte hij een stuk touw met zich mee… Het scharminkeltje kreeg van Mary de naam “Pluto”.
WereldAsielen had toevallig deze week de extra giften overgemaakt die voor Mary waren binnengekomen. Van het geld van onze donateurs kan zij dus deze stumper zo snel mogelijk laten opereren. WereldAsielen laat u de komende tijd weten hoe het met Pluto gaat.
28 november 2005
Het laatste nieuws over Pluto
In eerste instantie zag het er niet goed uit voor Pluto. De geconsulteerde dierenartsen gaven een operatie van de oude, vergroeide breuk aan zijn achterpoot weinig kans van slagen. Het zou waarschijnlijk uitdraaien op amputatie. Aangezien Mary niet voor één gat te vangen is, stuurde zij de röntgenfoto’s op naar een andere dierenkliniek. Hier bood men meteen hulp, een succesvolle operatie was daar wél mogelijk. Men wilde echter wachten met opereren zodat Pluto eerst kon aansterken.
Inmiddels gaat het dankzij de goede zorgen van Mary een stuk beter met het dier. WereldAsielen ontving een foto waarop goed te zien is hoe Pluto er langzaam weer bovenop komt. Zodra hij geopereerd is krijgen wij bericht.