wereldasielen

Winter in Moreni

wereldasielenNet als in Nederland is het nu ook in Roemenië winter, is de afgelopen dagen een dik pak sneeuw gevallen en zijn ‘s nachts de temperaturen ver onder het vriespunt.

De medewerkers van Happy Dogs Moreni in Roemenië doen er alles aan om de honden te beschermen tegen de kou. In de hokken is stro gelegd en sommige honden hebben een jasje gekregen. De oudere en kwetsbare honden en de jonge puppies worden ‘s nachts in de gebouwen gehouden waar een kacheltje hen warm houdt.

Door de vorst zijn helaas wel vele drinkbakken kapotgevroren en moeten deze vervangen worden.

Wilt u Happy Dogs Moreni in Roemenië steunen, dan is uw bijdrage meer dan welkom op rekening NL20 TRIO 0198 3427 56 o.v.v. project 06 (helaas geen betaalverzoek).

wereldasielen

Hoe gaat het met Tommie?

wereldasielenEnige tijd geleden hebben wij een berichtje geplaatst over Tommie, toen hij op straat werd aangetroffen, nadat hij was aangereden.

https://www.facebook.com/watch/?v=776553010932359

In september 2023 hebben wij Tommie bezocht tijdens ons bezoek aan het asiel in Moreni, Roemenië. Een vriendelijke reu en een echte brombeer tegen de jonge en drukke pups, die om hem heen dartelen 🙂 In het asiel verbleef hij niet in een kennel, maar mocht lekker op zijn gemakkie rondscharrelen door het hele asiel.

Nu het kouder wordt in Roemenië, mag Tommie zich dicht in de buurt van de kachel opwarmen en mag hij ‘s nachts binnen slapen. Overigens zoekt Tommie nog altijd zijn eigen huisje.

Wilt u Happy Dogs Moreni in Roemenië steunen, dan is uw bijdrage meer dan welkom op rekening NL20 TRIO 0198 3427 56 o.v.v. project 06. (helaas kunnen wij op dit moment geen betaalverzoek verstrekken)

wereldasielen

Goed nieuws uit Krototszyn, Polen (project 95)!

wereldasielenNa vruchtbare gesprekken met het gemeentebestuur is er besloten om een nieuw asiel te bouwen!

Het zal nog even duren voordat het asiel af is en vraagt veel inspanning van de gemeente en het asiel zelf.

Maar het is fijn om te zien dat de dieren er straks veel beter bij zullen zitten!

 

wereldasielen

Feest voor de dieren!

wereldasielenOp zaterdag 29 juli jl. vierde een van de bestuursleden van WereldAsielen haar 60e verjaardag voor familie en vrienden. Al ver van tevoren ontving haar zus vragen over cadeausuggesties en niet geheel toevallig had deze de gouden tip. De jarige wilde namelijk heel graag een donatie voor een van de projecten die WereldAsielen sinds kort steunt, te weten de shelter Filozoiki Omada Markopoulo in Porto Rafti, Griekenland.

Daar zetten Kris en haar team zich al sinds 2010 met hart en ziel in voor de zwerfdieren aldaar en redden wat er te redden valt met zeer beperkte middelen. Als het goed is komt deze naam u bekend voor, want de projectmedewerker doet regelmatig verslag van dit project op FB en in de WereldKrant.

Het geluk lijkt een beetje aan Kris’ kant, want ze heeft vrij recent een paar keer een mooie donatie gehad van een gulle donateur, waarmee een mooie verbouwing van het slechtste deel van het asiel mogelijk is gemaakt. Maar er moet nog zo veel meer.

Vandaar dat het jarige bestuurslid haar persoonlijke wensen graag inruilde voor een donatie ten behoeve van dit project.

WereldAsielen is erg blij te kunnen melden dat in de speciaal voor WereldAsielen gemaakte ‘partybox’ het prachtige bedrag van 1040 euro kon worden geteld.

De projectmedewerker was met stomheid geslagen en Kris? Deze kan haar geluk niet op en snapt niet hoe zo veel geluk haar en haar dieren opeens ten deel kan vallen. “WereldAsielen realiseert onze hoop en dromen en zal altijd een plek in ons hart houden”, aldus een geëmotioneerde Kris.

Tot slot hoopt de versgebakken 60-jarige zelf dat deze actie ook anderen zal stimuleren iets dergelijks te doen. Kleine moeite en een groot gebaar!

wereldasielen

Grote hitte in Zuid Europa

wereldasielenExtreme hitte, droogte en branden. De dieren en mensen in de asielen van onze projecten in Zuid Europa hebben het zwaar te verduren.

In het asiel van Porto Rafti, Griekenland (Project 01) werd het met gemak 45 graden. De vrijwilligers komen heel vroeg naar het asiel om de dieren te verzorgen en de verblijven schoon te maken. Overal staan extra bakken schoon water en zwembadjes om ze iets van verkoeling aan te bieden. Met man en macht wordt er met doeken, planken en platen gesjouwd om provisorisch extra schaduw te realiseren. Alles wat schaduw geeft wordt gebruikt.

De angst voor brand zit er goed in. Het droge gras en struikgewas rondom de buitenmuur van het asiel is zo veel mogelijk weg gemaaid, maar er zijn geen kostbare bomen gekapt want schaduw kan niet worden gemist.

Het is ‘alle hens aan dek’ om de dieren door deze zware weersomstandigheden heen te loodsen, niet alleen in Porto Rafti, maar overal in Zuid Europa.

Gelukkig is er tot op heden van geen van onze projecten een alarmerend bericht binnen gekomen. Brand is ze tot nu toe bespaard gebleven, duimen dus dat het zo blijft.

 

 

 

wereldasielen

Op bezoek bij Asa

Ook in het tweede asiel werden bestuursleden Josee en Annette met open armen ontvangen.

Cari, onze contactpersoon van P.02: ASA uit Ciudad Real had samen met haar enthousiaste team vrijwilligers zo lang naar deze dag uitgekeken en men kon niet wachten om vol trots alle binnen- en buitenverblijven te laten zien.

In het afgelopen jaar zijn er met bescheiden middelen de nodige verbeteringen aangebracht.

Net als bij het bezoek van de dag ervoor aan het asiel van Nieves, viel het onze vrijwilligers direct op hoe verzorgd de honden er uit zagen en hoe goed de meeste dieren het onderling met elkaar konden vinden. Dit is absoluut de verdienste van de vrijwilligers die heel veel tijd en energie steken in het (re)socialiseren van de ongeveer 30 honden.

Twee dagen voordat dit bezoek plaatsvond, had Cari een uitgemergelde galgo met vijf mini-pups van een gewisse dood gered. Bij aankomst in het asiel had deze arme stakker geen druppel moedermelk. Evengoed probeerde ze in een speciaal voor haar afgeschermde ruimte zo goed mogelijk voor haar kroost te zorgen. Ondanks het feit dat deze onfortuinlijke hond een afschuwelijk leven op straat moet hebben geleid, bleek zij het vertrouwen in de mens gelukkig nog niet te hebben verloren. Zelfs onze bestuursleden trad zij zonder schroom tegemoet en zij liet zich alle meegebrachte hondensnacks meer dan goed smaken.

Het was een heel bijzondere dag die werd afgesloten met een met zorg bereide lunch. De sfeer was opperbest en het leek alsof men elkaar al jaren kende.

Dat komt ongetwijfeld door de gemeenschappelijke liefde voor de meest kansloze dieren. WereldAsielen zal haar uiterste best doen om dit fantastische project ook de komende jaren te blijven steunen.

Wilt u ons hierbij helpen, dan kunt u een bijdrage overmaken op rekening nummer NL20 TRIO 0198 3427 56 o.v.v. P.02: ASA

wereldasielen

Op bezoek bij Nieves

Vorige week hebben twee bestuursleden op eigen kosten een bezoek gebracht aan twee van onze Spaanse projecten.
Deze bezoeken stonden al eerder gepland, maar konden door Covid en ziekte van een van onze bestuursleden niet eerder doorgaan.

Zaterdag 1 juli jl. konden onze vrijwilligers Josee en Annette eindelijk kennis maken met Nieves, de één-pitter van project no.90: het asiel van Franciscus van Asissi in Malagón.

Nieves draagt daar al vele jaren in haar eentje de verantwoordelijkheid voor 40 à 50 honden; een groot deel van deze honden is helaas niet herplaatsbaar en blijft voor altijd in de opvang. Maar dat is voor deze honden geen straf want Nieves doet er werkelijk alles aan om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te maken.

Zeven dagen per week is zij ‘s ochtends en ‘s middags in het asiel aanwezig en onze bestuursleden hebben met eigen ogen kunnen zien hoe dol de honden op Nieves zijn. Tevens zagen zij dat het de honden aan niets ontbreekt.

De ruime verblijven zien er goed uit en Nieves probeert de honden iedere dag tijdens de schoonmaakronde even uit hun hok te laten zodat ze ‘de benen kunnen strekken’ en met elkaar kunnen spelen.

Het bestuur van WereldAsielen had altijd al diep respect voor deze enorme doorzetter; dit gevoel is door dit bezoek alleen nog maar toegenomen.

Mocht u Nieves willen steunen, dan is een bijdrage op rekening NL20 TRIO 0198 3427 56 o.v.v. P.90: Malagón natuurlijk van harte welkom!

Op de foto v.l.n.r.
Annette, Nieves, Josee

wereldasielen

Het leven van een zwerfhond in Moreni, Roemenië.

wereldasielenEnige tijd geleden werd een hond op straat aangereden en voor dood achtergelaten. Ook voorbijgangers lieten hem liggen, reden om hem heen en boden hem geen zorg. Het is toch maar een zwerfhond…

Omdat hij nog bewoog, belde toch een omwonende Marilena van het asiel van Happy Dogs Moreni. Marilena kwam gelijk bij hem en herkende hem direct: een mooie reu van zo’n 8 jaar die al jaren rond het industrieterrein zwerfde.

Marilena heeft hem naar de dierenarts gebracht. Gedacht werd dat zijn ruggenwervel gebroken zou zijn, maar gelukkig viel het mee. Uit de röntgenfoto’s bleek alleen dat zijn pootje gebroken was en hij was erg uitgedroogd.

Inmiddels gaat het prima met Tommie, zoals we hem genoemd hebben.

Wilt u Happy Dogs Moreni in Roemenië steunen, dan is uw bijdrage meer dan welkom op rekening NL20 TRIO 0198 3427 56 o.v.v. project 06.

wereldasielen

Gostomel shelter Kiev (p 47)

wereldasielenIn maart van dit jaar werd Wereldasielen benaderd door Annemera Wienke. Zij heeft een groep van zo’n 50 teamers om zich heen verzameld. Deze teamers doneren ieder maandelijks één euro voor een goed doel. Annemera vertelde ons dat er inmiddels 250 euro was gespaard en dat ze dit bedrag wilde schenken aan het Gostomel shelter. Voorwaarde was wel dat dit bedrag volledig zou worden besteed aan sterilisaties.

Daar waren wij natuurlijk enorm blij mee, want steriliseren is de enige manier om structureel het zwerfdierenprobleem aan te pakken. Door de oorlog zijn ontelbare honden en katten op straat beland. Veelal zijn deze dieren niet gesteriliseerd. Er dreigt een explosie aan puppy’s en kittens en het dierenleed is niet te overzien als er nú niet wordt ingegrepen.

Wereldasielen was zo blij met dit initiatief, dat de stichting heeft besloten het bedrag aan te vullen tot 1.000 euro. Aan de projectmedewerker van Gostomel de dankbare taak om Mari op de hoogte te brengen. Mari was superblij met deze donatie. Zij vertelde dat op 28 april een sterilisatiemarathon op de planning stond en dat de timing niet beter had gekund.

In totaal zijn die dag 31 honden en katten gesteriliseerd. Daarnaast is een kat geopereerd die was beschoten. De kogeltjes zijn verwijderd en de kat maakt het goed naar omstandigheden.

Namens Mari hartelijk dank voor jullie steun, Annemera, teamers en Wereldasielen. Door jullie financiële steun, kan zij doorgaan met haar goede werk.

wereldasielen

Sünay Birsen overleden

wereldasielenOp 1 april bereikte ons het bericht van de projectmedewerker van project 52, Kütahya, Turkije, dat Sünay Birsen is overleden op 76-jarige leeftijd.
WereldAsielen steunt dit project al jaren en u kunt zich ongetwijfeld nog van de foto’s van grote groepen honden herinneren die in het  onherbergzame gebied rondom Kütahya die werden gevoerd door Sünay en haar zoon Levent.

Sünay heeft een groot deel van haar leven gewijd aan dierenwelzijn. Ze ging naar basis- en middelbare scholen om voorlichting te geven over hoe om te gaan met zwerfdieren, het belang van sterilisatie en sprak met wisselende burgemeesters en gemeentebesturen over hoe dit beter kon.
Met als resultaat dat er meer geld en aandacht kwam voor sterilisatie.

De laatste jaren kwakkelde ze met haar gezondheid en toen bij haar kanker werd geconstateerd nam Levent de zorg voor zijn moeder op zich. Dit ook vanwege het feit dat goede zorg in een land als Turkije met zijn sterk fluctuerende Turkse lire vaak onbetaalbaar en dus onbereikbaar was.

Op 1 april jl kwam Sünay ten val en overleefde haar toch al verzwakte lichaam dit niet.
De foto’s getuigen van haar liefde voor dieren en voor diegenen die erin geloven: We gunnen haar ‘boven’ een plekje te midden van alle dierbare viervoeters die haar zijn voorgegaan.

We wensen haar dierbaren veel sterkte met dit verlies.