wereldasielen

Update P.47 Gostomel shelter Kiev

wereldasielenHet is de hoogste tijd om jullie op de hoogte te brengen van de opbrengst van alle tikkies die jullie sinds het uitbreken van de oorlog voorbij hebben zien komen. Jullie hebben zo gul gegeven en ook buiten de tikkies om heeft Wereldasielen vele donaties mogen ontvangen voor het asiel. In totaal is er € 10.369,00 binnengekomen! Wat een geweldig bedrag en wat kan Gostomel daar veel mee doen!

Door een vrijwilligster van Wereldasielen zijn eerst een paar kleine bedragen overgemaakt naar Mari. Toen we eenmaal het vertrouwen hadden dat zij het geld ontving, is het resterende bedrag in gedeeltes overgemaakt. Mari heeft gelukkig alles in goede orde ontvangen. Mari, Asya en alle medewerkers kunnen jullie niet genoeg bedanken en zijn ontzettend blij dat jullie zo gul hebben gegeven. Het geeft hen de financiële mogelijkheden om de broodnodige reparaties uit te laten voeren zodat zij hun levenswerk kunnen voortzetten.

Mari heeft van Wereldasielen carte blanche gekregen voor de bestemming van de donaties. Vooral omdat zij het beste kon inschatten wat noodzakelijk was op dat moment. Bovendien is zij prima in staat om zulke beslissingen te maken. De bouwmaterialen zijn verschrikkelijk duur en het loon van de werklui is in de oorlog behoorlijk opgeschroefd. Mari heeft gelukkig goede contacten met diverse aannemers in de omgeving. Ze is heel zuinig en heeft geprobeerd de beste deals binnen te slepen.

Het asiel bestaat uit één enorm gebouw en een groot stuk land er omheen. In het gebouw is een operatiekamer, een behandelkamer, een badkamer annex wasruimte voor de medewerkers en dieren, een kamer voor de medewerkers met een keukentje waar ze wat kunnen drinken en lunchen, winterhokken voor de honden, kattenkamers, kamers voor kittens, puppies en zieke dieren, een grote keuken waar de ketels staan waarin het eten voor de honden wordt bereid, een kamer waar Asya, Mari of de dierenarts overnacht, en diverse ruimtes voor opslag voor kattenvoer en droogvoer voor de honden.
De schade was enorm. Veel ramen waren gesneuveld door raketinslagen of moedwillig kapotgeschoten door Russische soldaten. Daardoor konden veel kamers niet meer gebruikt worden omdat ze te koud waren om dieren of mensen in onder te brengen. De historische gevel stond op instorten, hokken waren vernield, er moesten in aller ijl noodhokken gemaakt worden voor dieren die door inwoners waren achtergelaten tijdens de vlucht.

Inmiddels zijn uw donaties heel nuttig besteed. Alle ramen en deuren van de behandelkamer en operatiekamer van de dierenarts zijn vervangen. Hier verblijven de puppies, kittens en zieke dieren. De ruimtes zijn opnieuw geverfd en zijn nu lekker warm en zien er fris en mooi uit. Ook de kamer waar de dierenarts kan blijven slapen is opgefrist. Af en toe lopen sterilisaties of andere operaties zo uit, dat de dierenarts niet meer veilig over straat naar huis kan. Het is fijn dat ze dan kan blijven slapen in de kamer op het asiel. Ook Asya en Mari maken regelmatig gebruik van deze slaapplek. Verder zijn alle rookkanalen op het dak van het asiel vervangen omdat ze in zeer slechte staat waren.

Daarnaast is er een enorme lading graan aangekocht, Mari noemt het casha. Dit is een soort graan dat wordt toegevoegd aan de warme maaltijd van de honden. Iedere dag wordt eten gemaakt in de enorme kookpotten op het asiel en het graan is een fijne toevoeging voor de honden. Ze hebben hiervan ongeveer 1500 kg per maand nodig, maar ze gebruiken dit graan alleen in de wintermaanden. Het is inmiddels al behoorlijk koud in Kiev en de hondjes kunnen nu wel wat extra spekkies op de heupjes gebruiken, dus het graan komt goed van pas.

De situatie in de Oekraïne is nog onveranderd. Sterker nog, op het moment dat dit artikel werd geschreven, is er weer een regen aan raketten afgevuurd. Ook Kiev is niet gespaard. In het asiel is er al weken 90 % van de tijd geen elektriciteit en geen water. Dat maakt het werk er niet gemakkelijker op. Helaas hebben we sinds de beschietingen van 23 november 2022 geen contact meer kunnen krijgen. We weten daardoor niet of ze veilig zijn. We maken ons grote zorgen en hopen dat er snel een teken van leven komt.

Namens Wereldasielen willen wij jullie allemaal enorm bedanken voor al jullie steun aan het asiel van Gostomel. Zonder jullie hadden we nooit zo’n mooi bedrag kunnen overmaken.

wereldasielen

NIEUW ASIEL VOOR ASA

wereldasielenVorig jaar zomer berichtten wij u over de doorstart van Ayuda Animal, project 02, één van onze Spaanse projecten. In 2017 moesten de vrijwilligers van dit project wegens privé-omstandigheden en gebrek aan medewerking van de gemeente noodgedwongen de deuren van hun toenmalige opvang sluiten.
Sinds twee jaar hebben de meiden echter weer de kracht hervonden om zoveel mogelijk dieren in Ciudad Real en omgeving op te vangen.

De huidige naam van het project is Asociación Salvamento Animalista (ASA) en de bevlogenheid en het enthousiasme is weer even groot als toen.
Dit komt deels doordat het fantastische team zich sinds anderhalf jaar wederom gesteund weet door WereldAsielen; iets waar ze niet op hadden durven rekenen toen ze besloten om de draad weer op te pakken ….

Twee jaar geleden konden zij beginnen op een stuk grond van ong. 500 m2. Op dit terrein was plaats voor maximaal 20 honden; een overzichtelijk aantal voor de beginfase, maar aangezien de nood aanhoudend hoog is en ook de mogelijkheden voor opvang bij de vrijwilligers thuis dan wel bij gastgezinnen hun plafond hadden bereikt, is men het afgelopen half jaar naarstig op zoek gegaan naar een geschikte nieuwe en vooral grotere locatie.

Alle inspanningen werden beloond en hebben geresulteerd in een nieuw asiel in de gemeente Pozuelo de Calatrava op een terrein van ruim 2.000 m2 (vier keer zo groot als het oude asiel!!).
Een prettige bijkomstigheid was dat er al een bedrijfsgebouwtje op het terrein stond dat nu voornamelijk dienst doet als opslag en quarantaine. Er is zelfs een kleine ‘kantine’ waar de vrijwilligers tijdens hun dienst even bij elkaar kunnen zitten.

Het nieuwe asiel is een enorme verbetering voor mens en dier. Er is elektriciteit én stromend water wat ervoor zorgt dat de dagelijkse werkzaamheden minder tijd en energie kosten. Voor de honden (met name galgo’s) betekent het grote terrein dat zij heerlijk kunnen rondrennen en spelen. De kwaliteit van leven van de inmiddels ruim 50 honden is enorm verbeterd. Iedere ‘nieuwkomer’ wordt liefdevol opgevangen en krijgt een heerlijke wasbeurt plus medische check.

De bestaande omheining is met financiële steun van onze stichting nagelopen en daar waar nodig gerepareerd. Naast deze grote uitgave lopen de kosten van andere broodnodige aanpassingen
ook behoorlijk op. Er moeten met spoed nieuwe hokken worden gebouwd en er is ook grote behoefte aan bouwmaterialen om z.s.m. voldoende schaduwplekken te creëren. Dit is een ‘must’ omdat in dit centrale deel van Spanje de temperatuur tot ver boven de 40 graden kan oplopen. Verder is het niet verwonderlijk dat meer dan 50 honden ook tot veel hogere kosten voor medische verzorging en voer leiden.

WereldAsielen zal ASA helpen deze opstartfase zo goed mogelijk door te komen en wij hopen dat u hen ook een steuntje in de rug wilt bieden. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw hulp!

wereldasielen

De auto is er!

wereldasielenEind augustus vroeg WereldAsielen uw aandacht voor de hulpvraag van Foteini Mandalianou van het
Dump Dog Project in Kavala, Griekenland, project 56. Het ging om een ‘nieuwe’ auto, aangezien de
oude van de ene reparatie naar de andere ging en zo onbetaalbaar werd.

We gaven al aan dat de opbrengst van het jaarlijkse evenement op de Zaandijker jaarmarkt naar dit
doel zou gaan. Als klap op de vuurpijl verdubbelde de man van een van de bestuursleden het
ingezamelde bedrag en zo kon samen met uw donaties een bedrag van 2000 euro worden
overgemaakt!

Toen ook bleek dat de schoonvader van Foteini nog iets kon missen en ook de oude auto nog een
restwaarde had, kon worden overgegaan tot de aankoop van een goede tweedehands auto.

Het is een zes jaar oude Peugeot geworden met veel ruimte achterin, want dat is het belangrijkste:
Foteini rijdt de hele dag in de rondte om dieren op te vangen en zo nodig naar een dierenarts te
brengen.
Op de foto de nieuwe aanwinst.

WereldAsielen dankt iedereen die hieraan heeft bijgedragen hartelijk!

wereldasielen

Dierendag 2022

wereldasielenTerwijl wij onze eigen dieren deze dag misschien wat extra verwennen, kwijnen oneindig veel dieren wereldwijd weg.

In asielen, aan de ketting, in schuren…

We hopen dat er een dag komt dat het lijden voorbij is, dan is het pas echt een vrolijke dierendag voor ons.

Tot die tijd denken we aan al die schatten die het minder getroffen hebben 💔

wereldasielen

Mirabel krijgt een geweldige kans

wereldasielenAnia van project 13: Przystanek Psykoty (halte voor honden en katten), zet zich al jarenlang in voor hulp aan kansloze dieren in en uit Polen.

Dit project, voorheen project Vendi, is vooral een hospice voor oude en zieke dieren; deze dieren brengen de laatste fase van hun leven door in huis bij Ania en Robert. Dit fantastische echtpaar doet er alles aan om het ‘hun’ honden en katten zo comfortabel mogelijk te maken.

In dit specifieke geval heeft Ania besloten om zelfs nog iets verder te gaan. Zij heeft Mirabel, een hond afkomstig uit de woestijn van Qatar bij haar laten brengen. Mirabel is nu veilig bij Ania en Robert thuis en vanuit hier zal Ania voor haar op zoek gaan naar nieuwe baasje in Polen. Prachtig om te zien waartoe Ania is staat is om het leven van een hond te verbeteren.

Hopelijk bent u bereid om project 13 hierbij te helpen; zoja, dan kunt u een bijdrage overmaken op de rekening van Stichting Wereldasielen NL20 TRIO 0198 3427 56 o.v.v. Mirabel.

Heel hartelijk dank voor uw steun.

wereldasielen

Paco

wereldasielenHet verhaal van Paco is een verhaal, dat helaas met grote regelmaat voorkomt in Roemenië. Om maar gelijk de clue te vertellen: Paco heeft het overleeft en heeft inmiddels zijn koffer gepakt om te vertrekken naar Duitsland.

Paco werd gevonden in een veld, verborgen in het hoge gras, waar hij voor dood was achter gelaten. Weg van elk teken van beschaving; weg van elke overlevingskans. Toen hij werd gevonden, werd hij langzaam levend opgegeten door teken, vlooien en luizen. Een langzame en pijnlijke dood omdat niemand de moeite nam om zijn moeder (gratis) te steriliseren.

Gelukkig werd Paco op tijd gevonden door de vrijwilligers van het asiel en in veiligheid gebracht. Zijn lichaam was verzwakt door bloedarmoede, hij was uitgehongerd en slaagde er zelfs in om het Parvovirus te overleven, ondanks zijn lage immuniteit. Maar Paco is een overlever!

De vrijwilligers van het asiel voelen zich geïnspireerd door zijn wil om te leven. Onverdroten blijven zij hun werk doen: het redden en steriliseren van zoveel mogelijk honden, zodat toekomstige Paco’s gespaard blijven van een leven van marteling en een zekere dood. In de hoop, dat er ooit minder dierenleed in Roemenië zal zijn.

Wilt u de vrijwilligers van Happy Dogs Moreni in Roemenië steunen, dan is uw bijdrage meer dan welkom op rekening NL20 TRIO 0198 3427 56 o.v.v. project 06.

wereldasielen

Het verhaal van Ángel

wereldasielenIn februari van dit jaar werden de vrijwilligers van ASA (Asociación Salvamiento Animalista, project 02) gevraagd om te helpen. En waar andere stichtingen ‘nee’ hadden gezegd, gingen Caridad en haar collega’s direct op pad naar een nabijgelegen snelweg. Wat ze daar aantroffen was hartverscheurend, zelfs voor doorgewinterde vrijwilligers als het team van ASA.

Op de vluchtstrook lag een jonge zwaargewonde podenco. Hij kon zich niet verroeren, maar toen Cari hem voorzichtig benaderde deed hij zelfs nog een poging om te kwispelen. Cari was op slag verliefd op dit stakkerdje en vanwege zijn intens lieve uitstraling gaf zij hem de naam Ángel (Spaans voor Engel 😇). Heel voorzichtig zette zij hem in haar auto en reed direct door naar de lokale dierenarts. Deze constateerde dat Ángel maar liefst 3 gebroken pootjes had, niet zo verwonderlijk dus dat hij zich niet had kunnen verplaatsen ….

Naast het verdriet om het lijden van dit hulpeloze dier, was Cari vooral ongelooflijk kwaad dat de automobilist die Ángel had aangereden niet was gestopt. Ook tientallen passerende auto’s daarna hadden niet de moeite genomen om hem te redden.

Wat Ángel toen nog niet wist, was dat hij door niemand beter opgevangen had kunnen worden dan door de meiden van ASA. De dierenarts gaf hem gezien zijn jonge leeftijd nog een reëele kans op volledig herstel en Cari wilde niets liever dan zich over hem ontfermen. En dat heeft ze gedaan op een manier die heel veel respect afdwingt.

In het afgelopen half jaar zijn gefaseerd alle botbreuken geopereerd en met heel veel geduld, liefde en fysiotherapie herstelde Ángel voorspoedig. Cari was kennelijk niet de enige die destijds had gezien hoe ongelooflijk lief en bijzonder Ángel is. Afgelopen week is hij nl. geadopteerd door een hele lieve familie, eind goed al goed dus!

Het enige nadeel aan dit verhaal met Happy End zijn de hoge dierenartskosten die ASA voor Ángel heeft moeten maken; mocht u Cari en het team van project no. 02 willen helpen met het voldoen van deze kosten, dan is uw bijdrage meer dan welkom op bankrekening NL20 TRIO 0198 3427 56 onder vermelding van Ángel. Bij voorbaat hartelijk dank!

wereldasielen

Porto Rafti in Griekenland

wereldasielenZoals al aangekondigd vond eind juni een bezoek plaats aan shelter Filozoiki Omada Markopoulo Porto Rafti in Griekenland.
Op 27 juni keerde projectmedewerker Carolien Gijzen van project 298 terug van een indrukwekkende reis.

Na aankomst werd ze op het vliegveld van Athene aller hartelijkst ontvangen door Kris en Kaiti, twee van de vier vrouwen die de shelter draaiende houden.

Aangekomen in de shelter viel direct op dat het zeer met beperkte middelen is opgebouwd. Naast ruw opgebouwde muurtjes die hier en daar provisorisch staande worden gehouden, is er gebruik gemaakt van stukken gaas die met ijzerdraad aan elkaar zijn vastgemaakt. Er is geen deur die een scharnier heeft en fatsoenlijk sluit met een slot dat functioneert. De daken bestaan uit losse platen die op hun plaats worden gehouden door er van alles bovenop te leggen zoals ijzer, stenen, pallets.

Kris vertelt dat ze bij slecht weer thuis wakker ligt omdat de daken de honden onvoldoende beschermen tegen wind en regen waardoor ze in de winter nat en koud worden.

De dames doen hun uiterste best om de kennels zo schoon mogelijk te houden. Hiervoor zijn slechts beperkte middelen beschikbaar. Carolien heeft bij het helpen ondervonden dat
het hierdoor een tijdrovend en moeilijk karwei is om de hygiëne te waarborgen. Er zijn erg veel ratten en muizen die zich door de gebrekkige bouw goed kunnen verschuilen en voortplanten.

Er is geen elektriciteit. Een oude caravan biedt in ieder geval de mogelijkheid om medicijnen en wat voer droog en beschermd te bewaren. Er is geen ruimte om te schuilen of om dieren
apart te nemen om ze bijvoorbeeld te onderzoeken of te behandelen. Er is geen gootsteen, geen toilet en geen quarantaine mogelijkheid.

Op dat moment verblijven er 27 honden in de shelter waarvan er een heel aantal al vele jaren of zelfs bijna hun hele leven verblijven, denk aan 7 jaar of meer. Er zijn zieke honden, de bekende mediterrane ziekten eisen hun tol. Kris, Kaiti, Evi en Maria, doen ontzettend hun best de nodige zorg te geven, maar de financiële middelen zijn beperkt, dus er moeten keuzes gemaakt worden, wat betekent dat bijvoorbeeld anti-parasitaire middelen regelmatig onvoldoende voor handen zijn, omdat de behandeling van een zieke hond voor gaat.

Naast de dieren in de shelter worden er nog vele zwerfdieren in de omgeving van de shelter voorzien van voer en water, waaronder 50 katten.

Het lijkt een uitzichtloze situatie, die Kris grote zorgen baart.
Sprakeloos is ze door de hulp van WereldAsielen. Dat een Nederlandse stichting zich het lot van haar dieren aantrekt, emotioneert haar zichtbaar en geeft een beetje ruimte om te
ademen, zoals ze zegt.

Carolien moet alle indrukken die ze heeft opgedaan in alle rust verwerken, maar zit vol energie en plannen om deze shelter verder op weg te helpen.

Doet u alstublieft mee? Doneer dan op NL20TRIO0198 3427 56 ovv Porto Rafti.
Hartelijk dank namens Carolien en Kris en haar team!!

Update P.47 Gostomel shelter, Kiev

Een tweedaagse sterilisatiemarathon heeft erin geresulteerd dat 130 dieren uit Gostomel, Irpen en Bucha zijn gesteriliseerd. Ze zijn ook ingeënt tegen rabiës en ze kregen een uitgebreide vaccinatie. Elk dier is gechipt en heeft zijn paspoort gekregen.

De meeste van de 130 dieren zijn zwerfhonden of honden en katten die zijn achtergebleven tijdens de oorlog. Zij zijn na de operatie, zodra het medisch verantwoord was, weer uitgezet in de wijk waar ze ook leven. Hier worden ze iedere dag gevoerd door vrijwilligers en goed in de gaten gehouden. Deze vrijwilligers bewaren ook de paspoorten van de dieren. Het voer wordt beschikbaar gesteld door het asiel. Een aantal geopereerde dieren heeft een baasje. Deze baasjes zijn oud en hebben geen geld voor medische zorg van hun dieren. Zij worden daarom financieel bijgestaan door het asiel.

De hele operatie werd begeleid door Kim, een toegewijde dierenarts van 71 jaar! Ondanks haar leeftijd, was ze elke dag van zonsopgang tot zonsondergang op de been en werkte ze samen met een groot team van chirurgen.

We zijn supertrots op het hele team en dit mooie resultaat!

wereldasielen

Veronica heeft een drukke periode achter de rug na de inval in de Oekraïne.

wereldasielenMoldavië heeft dagelijkse grote stroom vluchtelingen te verwerken gehad. Veronica heeft met haar ouders vluchtelingen op doorreis opgevangen voor enkele dagen. Een vluchtelinge met 3 katten en 2 honden heeft inmiddels een flatje in de hoofdstad gevonden en geeft logopedie aan kinderen.

Mw. Beels onze vrijgevige donateur bij WA heeft deze vluchtelinge financieel ondersteund. Een geweldige gewaardeerde actie.
De shelter van Veronica heeft wat klappen gekregen door een venijnig virus onder de honden en katten. Ondanks de medicatie en goede zorgen zijn er toch een aantal dieren overleden. Altijd weer
triest nieuws. Op dit moment is het 37 graden in Moldavië, ondanks de hitte wordt ook het gewone leven weer opgepakt. Het dagelijks maken van hulppakketten is gestopt, maar Veronica’s werk, de
verzorging van de dieren en de tuin komen daarvoor in de plaats.

De honden en katten in de shelter krijgen iedere dag de goede zorgen van Veronica en haar ouders. Mocht u Veronica willen steunen dan kan dit via WereldAsielen onder vermelding van project P20