asiel Orasje ~ project 18

asiel Orasje

"Het asiel in Orasje is in de loop der jaren, mede dankzij financiële steun van WereldAsielen, compleet verbouwd."

P18 Bosnië31Regelmatig komt het voor dat een donateur van WereldAsielen een bepaald project financieel wil steunen vanwege de klik met het land. Men is er bijvoorbeeld op vakantie geweest. Dit geldt niet voor de republiek Bosnië-Herzegovina. Ook vóór het uiteenvallen van Joegoslavië was het al niet het meest bezochte gebied in de Balkan door Nederlandse toeristen. Extra donaties voor dit deel van de wereld zijn dus eigenlijk niet aan de orde.

En toch is WereldAsielen hier al actief sinds 2004. Simpelweg omdat de toestand schrijnend is voor zwerfdieren. Zeker na de oorlog in de jaren ’90 is die ernstig verslechterd. Juist toen zijn zeer veel dieren dakloos geraakt, zodat de zwerfdierenpopulatie in rap tempo toenam.

Als relatief kleine stichting is het niet verstandig om overal ter wereld opnieuw het wiel te willen uitvinden. Veel verstandiger is het om samen te werken met betrouwbare lokale partijen. Of partijen van buitenaf die door de jaren heen zo’n netwerk en expertise hebben opgebouwd dat WereldAsielen daar ook gebruik van kan maken.

Voor Bosnië-Herzegovina was dat Stichting Dierenopvang Bosnië (SDB). Sinds 2002 tot 2017 was deze groep vrijwilligers actief in het door oorlog verwoeste land. Gedurende die jaren zijn er sterilisatiecampagnes en educatieprojecten georganiseerd. Daarnaast werd vanaf 2007 het asiel van Orasje gesteund, een geweldige plek voor honden waar ze fantastisch verzorgd worden. Nu SDB besloten heeft de activiteiten af te bouwen, wordt Orasje als project ondergebracht bij WereldAsielen.

Het asiel in Orasje is in de loop der jaren, mede dankzij financiële steun van WereldAsielen, compleet verbouwd. Er is een goed hekwerk rondom het asiel gekomen, een gemetselde schuur met keukengedeelte en ook is er elektriciteit aangelegd.
Daarnaast is de locatie behoorlijk uitgebreid. Het begon als opvang voor 65 honden, maar inmiddels verblijven er dus gemiddeld 160 dieren.

Het asiel in Orasje is een mooi voorbeeld hoe (zwerf)dieren profiteren van een succesvolle samenwerking. Het is dan ook ongelofelijk belangrijk dat er meer financiële zekerheid komt voor de dieren in dit toeristisch oninteressant stuk van de wereld. Wilt u misschien meehelpen?

 

 
Adopteer een hond op afstand en help daarmee het hele asiel, voor meer informatie kunt u kijken op deze pagina!

 

 

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar ingridvandenberg@wereldasielen.nl
Ingrid
projectmedewerker Orasje