Maria Sarika, Thiva ~ project 10

Maria Sarika

"De hoeveelheid zwerfdieren in de omgeving Thiva is enorm en de mensen zijn er arm."

P10 Thiva10Al jarenlang voert Maria (inmiddels 65 jaar), dagelijks velen zwerfhonden en -katten in Thiva en omgeving (soms wel 60 per dag!). Dit op zichzelf is al een taak voor meer dan één persoon. Hiernaast vangt Maria alle zieke en gewonde dieren, die zij onderweg tegenkomt, op.

De dieren krijgen alle medische zorg die nodig is en worden bovendien zonder uitzondering gecastreerd. Deze dieren verblijven tijdelijk bij de dierenarts of bij Maria thuis, waarna het haar meestal lukt een goed thuis te vinden.

Ooit was er een asiel in Thiva, maar deze werd in 2004 gesloten. Maria heeft het destijds voor elkaar gekregen om alle honden uit het asiel te herplaatsen. Sinds de sluiting is haar taak nog zwaarder geworden. Ze staat er letterlijk alleen voor. Tel hier de economische crisis van de laatste jaren bij op, en je begrijpt de situatie.

De hoeveelheid zwerfdieren in de omgeving Thiva is enorm en de mensen zijn er arm. Zo ook Maria, die soms letterlijk niets te eten heeft. Meerdere keren schreef Maria mij over de wreedheid van mensen richting deze onschuldige zwerfdieren, wat de situatie, zo mogelijk, nog verdrietiger maakt.

Ondanks Maria’s armoede, haar ernstige rugklachten (als gevolg van een aanrijding met een bulldozer in een poging het overrijden van een hond te voorkomen), haar zieke man en de uitzichtloze situatie geeft Maria niet op.

Ik heb grote bewondering voor haar werk en zou niet in haar schoenen willen en misschien zelfs niet kunnen staan.