Veronica’s Shelter, Vadul lui Voda ~ project 20

Veronica's Shelter

"Vanaf jeugdige leeftijd nam zij al zwerfdieren mee naar huis om te verzorgen."

Dit is een hartverwarmend verhaal uit de republiek Moldavië. Een bijzonder land met een indrukwekkende geschiedenis. Hier woont een eveneens bijzondere vrouw met een hart voor dieren; Veronica Bubuioc. Vanaf jeugdige leeftijd nam zij al zwerfdieren mee naar huis om te verzorgen. Zij heeft daar altijd de steun en hulp in gekregen van haar ouders.

Veronica woont met haar ouders net buiten het dorp Vadul lui Voda, ten oosten van de hoofdstad Chisinau. Zij wonen in een huis met wat grond daaromheen. Op dit grondgebied heeft haar tante ook een woning, dit is het domein van de katten die Veronica opvangt.

In de omgeving ligt een groot bos. Hier leven al veel verwilderde honden en katten. Daarnaast worden er met regelmaat huisdieren gedumpt. Veronica heeft haar handen vol aan de continue stroom van nieuwe zwerfdieren.

Vanaf het jaar 2000 kreeg Veronica de mogelijkheid haar werk op een georganiseerde manier te gaan doen. Zij kreeg een helpende hand vanuit Nederland middels donateurs die haar werk ondersteunden. De omstandigheden zijn helaas veranderd, er zijn nog wel donateurs die haar helpen maar het is bij lange na niet voldoende om alle kosten te kunnen dekken.

In en rond haar huis vangt Veronica gemiddeld 20 katten en 25 honden op. Daarnaast voert zij dagelijks de overige zwerfdieren rondom haar huis, aan de rand van bos en in het dorp. Uiteraard zorgt zij ook voor medische hulp, vaccinaties en een belangrijk item; sterilisatie.

Hierdoor kan de aanwas van zwerfdieren tegen gegaan worden. Het is erg te zien dat de moederdieren amper in staat zijn voor zichzelf te zorgen laat staan voor de hongerige monden van hun kroost. Veronica zet alles op alles om dit te bewerkstelligen, maar er blijft vaak geen extra geld voor sterilisatie over.

Zij probeert de honden en katten die voldoende sociaal en opgevoed zijn te laten adopteren, maar dat is in eigen land bijna onmogelijk. In Moldavië is het niet ongebruikelijk om een hond buiten aan een ketting als huisdier/waakhond te houden. Daar werkt Veronica uiteraard niet aan mee!

Veronica01Gelukkig is er een vaste kern van donateurs in Nederland die Veronica financieel ondersteunt. Hierdoor lukt het in ieder geval om grotendeels de voerrondes te blijven doen en de eerste opvang te verzorgen. Toch is meer hulp welkom! Vanwege de inflatie die de prijzen bijna maandelijks omhoog doen gaan, is het voor Veronica heel moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor voer, medische kosten en de noodzakelijke sterilisatie kan zij iedere euro gebruiken. Veronica draagt op deze manier haar steentje bij om de zwerfdierenproblematiek aan te pakken en de zwerfdieren een dierwaardig bestaan te geven.

Wilt u meehelpen, zodat Veronica haar werk kan blijven doen? Veronica en haar dieren zijn u heel erg dankbaar hiervoor.

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar monique@wereldasielen.nl
Monique
projectmedewerker Veronica's Shelter