Asociación ISIS, Palafrugell ~ project 94

Asociación ISIS

"Op deze manier krijgen ongeveer 600 zwerfkatten en enkele zwerfhonden te eten."

P94 Dolores15WereldAsielen steunt vooral kleinschalige projecten, gerund door dierenvrienden die hun uiterste best doen voor in nood verkerende dieren. Vaak kennen we de mensen achter de projecten persoonlijk en weten we dat iedere euro goed wordt besteed. Zo wordt ‘kleinschalig’ vaak juist ‘grootschalig’ wat het resultaat betreft!

Neem nu Dolores (project ISIS). Zij woont in noordoost Spanje en samen met haar gezin en een goede vriendin redt zij dagelijks zwerfdieren. Om 06.00 uur ‘s ochtends wordt de eerste ronde langs zelf gecreëerde voederplaatsen gemaakt, later die dag gevolgd door meerdere voerrondes. Het uitgestrekte gebied is namelijk veel te groot om in één keer te kunnen ‘bevoorraden’. Op deze manier krijgen ongeveer 600 zwerfkatten en enkele zwerfhonden te eten. Thuis worden dieren verzorgd die het op straat niet redden.

Zieke, gewonde, geopereerde en net gesteriliseerde dieren werden verzorgd in een ongeschikte, afgelegen ruimte. Herstellen bij de dierenarts is immers onbetaalbaar. Praktischer was het om ook deze verzorging bij haar thuis te doen. WereldAsielen betaalde de bouwmaterialen, zodat haar man Jordi een ruimte aan het huis kon omtoveren tot nazorgkliniekje. Naar verhouding een kleine investering, maar met positieve gevolgen voor met name de zwerfkatten die afhankelijk zijn van haar hulp.

Dolores is een willekeurig voorbeeld van iemand die letterlijk en figuurlijk het verschil maakt tussen leven of dood voor de talrijke zwerfdieren in haar omgeving. Wij beseffen maar al te goed dat wij niet zonder haar kunnen om onder andere onze doelstelling op het gebied van sterilisaties te bereiken en daarom is persoonlijk contact ook zo belangrijk. WereldAsielen-vrijwilligster Hermien reist dan ook regelmatig af naar Spanje (op eigen kosten!) om op deze manier Dolores en haar gezin een hart onder de riem te steken.

P94 Dolores27Zo’n bezoekje neemt wel eens een verrassende wending, want het bleek dat Dolores iets sneller door de voervoorraad heen was dan berekend. Dat mysterie was snel opgelost. Dolores bekende wel eens een zak voer af te staan aan een vrouw in een nabijgelegen plaats die ook zwerfkatten voerde, opving en medische hulp bood. Hermien ging mee naar deze  84-jarige (!) Conchita, die vrijwel niets heeft en bij wijze van spreken slaat ze liever zelf een maaltijd over om toch de katten te kunnen blijven helpen. Onnodig om te vermelden dat er sindsdien wat extra’s naar Dolores ging, zodat we zijdelings ook Conchita konden helpen.

Inmiddels is Conchita (links op de foto) echt te oud om zelf op pad te kunnen en daardoor heeft Dolores ook haar ‘wijk’ overgenomen. In 2014 verzorgde zij nog 130 zwerfkatten, maar dat is in 2016 opgelopen tot maar liefst 600! Niet alleen door het wegvallen van Conchita, maar vooral door de achterstand in steriliseren. En dat valt weer te verklaren aan de hand van de enorme terugloop de afgelopen jaren qua donaties bij WereldAsielen (iets waar vrijwel alle kleine stichtingen mee te kampen kregen tijdens de financiële crisis en de lange nasleep).

Alle katten die dringend medische hulp nodig hadden zijn geholpen. Alle katten zijn van eten voorzien. Maar we zijn vrijwel niet toegekomen aan het allerbelangrijkste om de aantallen zwerfkatten in de omgeving van Palafrugell terug te dringen: sterilisaties. Vandaar dat wij begin 2016 een campagne zijn begonnen om geld in te zamelen om deze zwerfkatten te steriliseren. Door het grote aantal zal deze actie meerdere jaren in beslag nemen, dus donaties specifiek voor dit doel blijven van harte welkom. Echt iedere euro telt!

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar annette@wereldasielen.nl
Annette
projectmedewerker ISIS