Estrella, Villanueva de Río Ubierna ~ project 17

Estrella

"Letterlijk beslissen over leven en dood."

P17 Estrella01Wij maken het vaker mee bij onze projecten: persoonlijke narigheid veroorzaakt door veel te veel stress. Het gaat je ook niet in de koude kleren zitten, de dagelijkse ellende van zwerfdieren waar je mee geconfronteerd wordt. Regelmatig zitten onze buitenlandse contactpersonen er helemaal doorheen en we hebben zelfs echtscheidingen meegemaakt.

Bij ons Spaanse project Hope Time (Burgos) was het gelukkig allemaal een stuk minder heftig, maar het resulteerde in 2015 wel in een breuk tussen de vrijwilligers. Zo ging o.a. Estrella haar eigen weg en zij bleef honden uit het dodingsstation van Burgos redden. Uiteraard alleen degene die geschikt zijn om geplaatst te worden bij nieuwe baasjes.

Natuurlijk konden we haar en de dieren niet in de steek laten, dus helpen we nu beide projecten. WereldAsielen steunt Estrella financieel, maar in februari 2016 heeft zij bijvoorbeeld ook een voerdonatie ontvangen. Ging om kwalitatief hoogwaardige hondenbrokken, zodat de opgevangen dieren in ieder geval voldoende (en goed) te eten kregen. Op deze manier kan Estrella zelf, van haar eigen salaris als lerares, alle dierenartskosten betalen.

De geredde honden heeft zij tijdelijk, in afwachting van adoptie, ondergebracht op twee locaties.  De eerste is een soort asiel, maar wordt een hondenhotel genoemd. Onze projectmedewerker voor Estrella heeft deze plek in 2015 ook bezocht. Op zich niet verkeerd, maar er wordt geen tijd vrijgemaakt voor wandelingen of andere interactie zoals aanraken. En juist dat is zo belangrijk bij een hond die vaak in shock uit een dodencel komt.

Naast de fulltime baan als lerares en het parttime dieren redden en herplaatsen moet Estrella dus naar dit “hotel” om met de dieren te wandelen en aandacht te geven. (Uiteraard heeft zij thuis ook nog ex-zwerfhonden wat tijd kost). Daarom geeft ze de voorkeur aan de andere opvanglocatie, maar vanwege de kleinschaligheid moet daar wel net plek zijn.

P17 Estrella03Gaat om een echtpaar dat zelf ook zwerfdieren helpt. Zij hebben een grote tuin tot hun beschikking en geven de dieren veel aandacht. Ze raken ze aan, nemen alle tijd, spelen en gaan wandelen. En dan zie je vrijwel alle honden veranderen. Het wantrouwen in de mens of zelfs pure angst maakt (meestal) plaats voor vertrouwen en vrolijkheid, zodat ze ook herplaatst kunnen worden.

Hieronder enkele foto’s van de door Estrella geredde dieren op de tweede locatie (in die grote tuin). Ziet er een beetje raar uit dat sommige honden aan de ketting zitten, maar dit is alleen tijdens etenstijd! In het verleden was er een gevecht tussen twee honden om eten, dus sindsdien doen ze het zo. De rest van de dag kunnen de dieren gaan en staan waar ze willen.

Tot zover een kijkje achter de schermen bij Estrella. Op deze wijze vangt zij tussen de 10 en 20 honden op; honden die nog enkele dagen te leven hadden. Wij hebben diep respect voor haar, want probeert u zich maar eens voor te stellen hoe het moet zijn om een keuze te maken welke dieren geschikt zijn voor een tweede kans. Letterlijk beslissen over leven en dood …

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar casper@wereldasielen.nl
Casper
projectmedewerker Estrella