Refugio Noé, Redondela ~ project 15

Refugio Noé

"Onder grote tijdsdruk moest men op zoek naar een oplossing voor de ruim 100 katten en 20 honden."

Het asiel Refugio Noé in het dorpje Redondela, in het noordwesten van Spanje, is sinds september 2017 een vast project. Deze ‘vaste’ status hebben zij meer dan verdiend door het fantastische werk dat zij doen in combinatie met een voortreffelijke communicatie en terugkoppeling naar onze projectmedewerker.

Ongeveer een jaar geleden kwam er een noodkreet bij ons binnen van Verónica, één van de tien vrijwilligers van dit asiel. Zij waren op het bestaan van onze stichting gewezen door de vrijwilligers van de bevriende kattenopvang in Vigo (bij WereldAsielen beter bekend als project 47). Vanwege het feit dat we al geruime tijd geen nieuwe projecten aannemen, was een incidentele donatie als blijk van waardering en respect, het enige dat wij eind 2016 konden doen.

De situatie was (en is) echter zo nijpend dat we achter de schermen ons onderzoek startten, hierbij geholpen door  het goede contact met de dames van Proyecto Gato, het grote kattenasiel in Vigo dat al vele jaren door WereldAsielen wordt ondersteund. Zij bevestigden dat de nood in het aangrenzende dorp Redondela inderdaad extreem hoog was dat we besloten dit project niet op de wachtlijst te plaatsen, maar te kijken hoe wij hier het beste konden helpen.

Het verhaal van Refugio Noé is als volgt: door een geschil met de lokale gemeente werd hen anderhalf jaar geleden van de een op de andere dag het gebruik van het toenmalige onderkomen ontzegd. Onder grote tijdsdruk moest men op zoek naar een oplossing voor de ruim 100 katten en 20 honden die op dat moment in de opvang verbleven. Een deel van de dieren kon worden ondergebracht bij opvanggezinnen, maar verreweg het grootste deel verblijft sindsdien echter bij de vrijwilligers thuis. Evenals bij veel van onze andere projecten worden ook in Redondela de kosten voor voer, medische verzorging en sterilisaties door de vrijwilligers zelf betaald. Voor deze zeer complexe situatie kon en wilde WereldAsielen haar ogen niet sluiten.

De vrijwilligers van dit geweldige project zijn al ruim tien jaar actief en dankzij hun niet-aflatende inzet worden er jaarlijks honderden poezen en katten gesteriliseerd. Daarnaast besteedden zij veel tijd aan educatie en bewustwording en overleggen zij regelmatig met diverse instanties om het zwerfdierenprobleem in dit deel van Spanje ‘op de kaart’ te zetten.

De zeer beperkte middelen en het gebrek aan uitzicht op een geschikt onderkomen zorgen regelmatig voor vertwijfeling, frustratie en wanhoop. Maar in het belang van de dieren gaan de vrijwilligers niet bij de pakken neerzitten en doen zij er alles aan om zoveel mogelijk dieren een veilige haven en toekomst te kunnen bieden.

WereldAsielen zal hen hierbij graag steunen. Wilt u de vrijwilligers van dit nieuwe project ook een hart onder de riem steken; vermeld dan s.v.p. Project 15 bij uw donatie. Bij voorbaat hartelijk dank!

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar annette@wereldasielen.nl
Annette
projectmedewerker Refugio Noé