Deepal’s Help to Street Animals, Colombo ~ project 87

Deepal

"Dat hij dan zelf nauwelijks tijd heeft gehad om iets te eten deert hem niet."

P87 Deepal21Sinds jaar en dag is Deepal een bekende en heel bijzondere verschijning in de straten van Colombo. Tijdens zijn dagelijkse voerrondes langs tempels, het station en de markt weten honderden zwerfhonden en -katten hem te vinden. De dieren zijn allemaal stuk voor stuk dol op hem. Sommige van de zwerfkatten wijken niet van zijn zijde en vergezellen hem via de daken op zijn route door de stad! Tijdens het voeren eten de dieren gebroederlijk naast elkaar, iets wat toch heel bijzonder te noemen is voor zwerfdieren die toch altijd hebben geleerd om te vechten voor hun bestaan.

Deepal komt oorspronkelijk uit een welgestelde familie. Mede hierdoor was hij in staat om te studeren in Engeland waar hij jarenlang een succesvolle carrière had als ingenieur. Zo’n 15 jaar geleden keerde hij terug naar Sri Lanka alwaar hij besloot om zich volledig te wijden aan het zorgen voor de zwerfdieren van wie hij zich het lot enorm aantrok. Hij verkocht al zijn bezittingen en trok in bij een familielid zodat hij zich volledig kon inzetten voor de zwerfdieren in Colombo. Deepal, zelf wars van enig uiterlijk vertoon en die schouderklopjes wegwuift, is een aanhanger van het Boedhisme en leeft voor zijn zwerfdieren vanuit deze levensovertuiging.

Voor Deepal begint de dag al om 04.00 uur ‘s ochtends! Dan gaat hij richting de markt waar hij vlees, vis en rijst haalt voor “zijn” dieren. Gedurende de dag zorgt hij er niet alleen voor dat elk dier gevoerd wordt, maar neemt hij ook zieke dieren mee naar huis om te verzorgen en hij houdt in de gaten wie de nieuwkomers zijn op straat. Zoveel mogelijk laat hij deze dieren dan ook steriliseren. Voldaan keert Deepal laat in de avond weer huiswaarts. Dat hij dan zelf nauwelijks tijd heeft gehad om iets te eten deert hem niet.

P87 Deepal02Jarenlang is het Deepal gelukt om alle rekeningen voor het voer en dierenartskosten te bekostigen vanuit eigen zak, maar helaas zijn zijn financiële middelen inmiddels uitgeput. Daarnaast heeft Deepal ook te kampen met gezondheidsproblemen en worden de voerrondes een echte beproeving voor hem. Maar hij geeft niet zomaar op! WereldAsielen probeert zoveel mogelijk als het kan om Deepal structurele hulp te bieden zodat hij zijn fantastische werk kan voortzetten.

Helpt u mee om deze bijzondere, onbaatzuchtige  man, van wie wij allen ongetwijfeld nog heel veel levenslessen kunnen leren, zijn levenswerk voort te zetten? Om af te sluiten met de woorden van Boeddha zelf en Deepals levensmotto: “Thousands of candles can be lighted from a single candle, and the life of the single candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared.” Vrij vertaald: “Eén kaars kan duizenden andere kaarsen aansteken zonder haar levensduur te verkorten. Geluk vermindert nooit door het te delen.”

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar marielle@wereldasielen.nl
Mariëlle
projectmedewerker Deepal