Tsunami Animal-People Alliance, Hokandara ~ project 03

Tsunami Animal-People Alliance

"Een ruwe schatting wijst uit dat ongeveer 80 procent van de dieren op straat geen eigenaar heeft."

P03 TAPA27Sri Lanka staat bij de meeste mensen bekend om twee dingen: strandvakanties en de Tamiltijgers. Laatstgenoemde waren bijna 30 jaar lang in een bloedige strijd verwikkeld met de overheid voor een onafhankelijk thuisland. De schattingen omtrent het aantal mensenlevens dat deze strijd heeft gekost lopen uiteen van 70.000 tot 100.000.

WereldAsielen is absoluut politiek onafhankelijk. Toch is deze inleiding nodig voor de rest van dit verhaal. Want u kunt zich vast wel een beeld vormen van het dagelijks leven van een doorsnee inwoner van het noorden van Sri Lanka. Daar waar de strijd zo lang en zo hevig werd gevoerd. Deze Tamils waren bezig met overleven en hadden wel iets anders aan hun hoofd dan zich te bekommeren om de vele zwerfdieren.

Sinds een paar jaar is het rustig in het noorden van Sri Lanka en pakken de inwoners weer hun leven op. Van belang is dat nu ook andere zaken onder de aandacht gebracht kunnen worden, zoals de zwerfdierenproblematiek. Een ruwe schatting wijst uit dat ongeveer 80 procent van de dieren op straat geen eigenaar heeft. Dat wil niet zeggen dat er niemand voor ze zorgt. Regelmatig geven mensen wel etensrestjes, maar voelt niemand zich geroepen het dier naar een arts te brengen bij ziekte of een ongeluk. Om over vaccineren en steriliseren nog maar te zwijgen.

P03 TAPA21In deze gevallen gaat het meestal niet om onwil, maar is het een combinatie van armoede en onwetendheid. En juist in zo’n situatie biedt WereldAsielen graag haar hulp aan! Onmogelijk om dat wereldwijd zelfstandig te doen en daarom werken wij samen met betrouwbare partners. Voor Sri Lanka is dat TAPA. De Tsunami Animal-People Alliance is naar aanleiding van de tsunami van kerst 2004 gestart en richt zich op Sri Lanka, één van de getroffen (ei)landen. In de afgelopen jaren heeft TAPA zich ontwikkeld tot een daadkrachtige en professionele organisatie, gespecialiseerd in vaccineren en steriliseren. En natuurlijk voorlichting op vooral scholen.

Door het vaccineren is het aantal gevallen van hondsdolheid nu gehalveerd. Naast het overweldigende cijfer van ruim 50.000 gesteriliseerde (zwerf)dieren is dat de reden dat de overheid van Sri Lanka onder de indruk is geraakt van deze dierenvrienden. En dat opent weer deuren die anders gesloten blijven. Zoals toegang tot dit voormalig oorlogsgebied. Door deze samenwerking komt WereldAsielen ook op deze moeilijk toegankelijke plekken en kan er geweldig werk verricht worden!

Eind 2011 jaar waren wij samen met TAPA actief in Vauniya. Spannend, want dit was de eerste keer dat er een team toegelaten werd in deze regio. En dan bestond het team ook nog eens uitsluitend uit Singalese dierenartsen en verpleegkundigen, de (voormalige) aartsvijanden van de Tamils. De zorg voor dieren verbroedert kennelijk, want het team werd met open armen ontvangen door de bevolking! In totaal werden er van het geld van onze donateurs 175 honden gesteriliseerd in het mobiel medisch tentenkamp. Een resultaat waar wij bij WereldAsielen bijzonder trots op waren en nog steeds zijn.

P03 TAPA17Dit succes smaakte naar meer, dus werd er contact gezocht met lokale overheden om te inventariseren waar de hulp het hardst nodig was en het team opnieuw welkom zou zijn. De keuze viel op Mannar in het noordwesten van het eiland. Dat bleek een juiste keuze. Wederom was de bevolking zeer enthousiast en was de opkomst overweldigend. Massaal werden ‘huisdieren’ (de zogeheten ‘community dogs’, zoals eerder beschreven) en zwerfdieren gebracht om te laten vaccineren en steriliseren. De gemeente bood alle mogelijke hulp aan, zoals onderdak voor het gehele team. Zelfs de politie en het leger werden ingezet om ondersteunende taken te verrichten!

Alles bij elkaar zijn er in 2012 bij dit (deel)project in Mannar maar liefst 200 dieren op ‘onze’ kosten gesteriliseerd. Tevens zijn er zieke + gewonde dieren geholpen en hondsdolheid voorkomen.
Het was duidelijk: de samenwerking met TAPA kon succesvol worden genoemd. Vandaar dat er in 2013 opnieuw een vervolg kwam in het noorden van Sri Lanka. Deze keer heeft WereldAsielen de kosten voor vaccineren tegen hondsdolheid, het medisch behandelen en het steriliseren van 150 honden op zich genomen. Inderdaad iets minder dan voorheen. De financiële situatie in ons land en dus ook bij onze donateurs werd merkbaar. Dat is geen klagen, slechts een constatering. Belangrijker is te focussen op de zaken die we wél gedaan krijgen! En iedere niet-geboren pup die een ellendig bestaan bespaard blijft is voor de vrijwilligers van WereldAsielen een hele belangrijke reden om veel vrije tijd in de projecten te blijven steken.

P03 TAPA08Ook in de daarop volgende jaren deed en doet WereldAsielen mee (jaarlijks voor minimaal 150 dieren) met deze grootschalige sterilisatiecampagnes in iedere keer een ander gedeelte in het noorden van Sri Lanka. Daarnaast keert TAPA ook regelmatig terug naar gebieden waar ze al geweest zijn om verder te gaan met steriliseren.

Bijna 30 jaar lang leefden de inwoners in angst. Nu is er hulp, zelfs voor hun huis- en zwerfdieren. Overbodig om te melden dat zij onze donateurs onvoorstelbaar dankbaar zijn? Zeker niet! Zo vanzelfsprekend is het namelijk niet; mede door de hiervoor genoemde financiële crisis. Dankzij de donateurs is WereldAsielen nu meerdere jaren achter elkaar succesvol in het noorden van dit prachtige land. Een mooie prestatie om terecht trots op te zijn.

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar casper@wereldasielen.nl
Casper
projectmedewerker TAPA