Animal Help
"De grootste wens van Mary is dat dieren niet meer als 'dingen' worden beschouwd, maar als levende wezens met gevoel."
Uruguay is één van de kleinste landen van Zuid-Amerika, maar ook hier zijn helaas veel zwerfhonden en -katten te vinden. Dieren zoals paarden worden in dit land vaak slecht behandeld. Omdat ze niet langer vanaf de zijlijn kon toekijken, heeft Mary Brown in 1999 de stichting Animal Help opgericht. Zij zet zich sindsdien dag en nacht in om dieren te redden en komt op voor dierenrechten.
Animal Help redt gewonde en mishandelde dieren. Dit zijn voornamelijk honden en paarden, maar ook katten, vogels en andere dieren kunnen op hulp rekenen. Ze worden behandeld aan hun verwondingen en krijgen de benodigde zorg. Hierna probeert Mary een gouden mandje te vinden voor de honden. Voor de paarden zoekt ze een nieuwe eigenaar op een boerderij die ver weg is van de voormalige eigenaren. Als ze geen plek kan vinden, blijven de dieren bij Animal Help. Het opvangcentrum is gevestigd op een grote boerderij waar Mary ook met haar gezin woont.
Al van kleins af aan redt Mary dieren en ook is zij sinds haar negende jaar vegetariër. In 1999 zag ze op straat een broodmager paard staan, waarop ze belde met Movimiento Ecqus (dierenwelzijnsorganisatie in Uruguay). Toen ze haar vroegen het paard weg te halen, was het paard al verdwenen. Op dat moment besloot Mary dieren direct te helpen en niet langer af te wachten. Ze begon met de redding van een zeehond, gevolgd door het redden van allerlei andere dieren. Hierna werd Animal Help opgericht. Begin 2017 wonen er 227 honden op de Animal Help-locatie. Dit zijn vooral oude of gehandicapte honden die bijvoorbeeld een poot missen. Mary probeert ook voor deze honden een nieuwe familie te vinden, maar dit is lastig. Gelukkig krijgt ze hulp van haar familie en vrienden en af en toe van buitenlandse vrijwilligers.
Ook op nationaal niveau is Mary een stem voor de dieren. Ze krijgt dagelijks veel telefoontjes over dierenmishandelingen en ze helpt bij het doen van aangiftes van dierenmishandeling bij de politie. Dit doet Mary voor een groot deel van Uruguay.
Daarnaast is ze ook dierenartsassistente. Daardoor kan ze zelf dieren in acute nood helpen en dierenarts Diego Caraballo assisteren tijdens operaties en castraties. Operaties vinden plaats op de eigen locatie van Animal Help waardoor de kosten laag zijn. Animal Help steunt tevens mensen die het zich niet kunnen permitteren om de hulp van een dierenarts in te schakelen.
Elke maand organiseert Animal Help een castratie- en sterilisatiedag waar mensen tegen een gereduceerd tarief hun dier kunnen laten steriliseren en castreren. Veel mensen in Uruguay zijn arm. Een huisdier geeft vreugde en liefde en is vaak een lichtpuntje voor de eigenaar. Doordat de dieren geneutraliseerd worden, wordt er veel dierenleed voorkomen. Want één vruchtbaar hondenteefje kan in zeven jaar tijd voor maar liefs 67.000 nakomelingen zorgen! WereldAsielen ondersteunt Animal Help bij deze acties. Zo konden er in januari 2017 op één dag maar liefst 94 dieren geneutraliseerd worden. Daarnaast doneerde WereldAsielen al vaker geld voor het broodnodige voer en medicijnen.
Mary krijgt geen financiële steun van de overheid; ze bekostigt alles zelf en krijgt af en toe wat donaties. Dagelijks komen er honden bij. Mensen droppen letterlijk dozen met puppy’s bij haar aan de poort en ze krijgt of vindt zelf aangereden, gewonde, mishandelde, zieke en/of magere dieren. De hulp van WereldAsielen maakt het liefdevolle werk van Mary mede mogelijk en geeft haar het gevoel dat ze er niet helemaal alleen voor staat. Ze is heel dankbaar voor alle steun van de donateurs.
Door haar lange ervaring en niet aflatende inzet krijgt Mary inmiddels veel respect uit haar omgeving. Ook heeft zij goede banden met de overheden opgebouwd en is ze regelmatig te horen op de radio en te zien op de televisie. Tevens is zij actief op social media. Een gesprek met Mary is een waterval van positiviteit over bereikte resultaten met altijd de afsluiter dat ze nog meer wil kunnen doen. Wat een energie!
De grootste wens van Mary is dat dieren niet meer als ‘dingen’ worden beschouwd, maar als levende wezens met gevoel. In Uruguay worden veel paarden geslacht. Ze hoopt dat de drie grote paardenslachthuizen ooit hun deuren zullen sluiten. En dat ze een deel van het terrein van Animal Help kan gebruiken om groente en fruit te gaan verbouwen, zodat ze mensen kan informeren over een veganistische levensstijl. Een manier van eten waar geen dieren voor gedood hoeven te worden.
U kunt Animal Help volgen via de website of Facebookpagina. Helpen kunt u door op de onderstaande gekleurde balk te klikken en iets te doneren. Help Mary helpen!
- WereldKrant 9, zomer 2006 (pagina 2)
- WereldKrant 14, najaar 2007 (pagina 6)
- (reis)verslagen 2007 + 2010
- WereldKrant 20, voorjaar 2009 (pagina 4)
- WereldKrant 51, voorjaar 2017 (pagina 5)
- WereldKrant 52, zomer 2017 (pagina 1)
- Basta de Tas (werkpaarden), oktober 2017
- WereldKrant 62, zomer 2020 (pagina 5)