BASTA DE TAS Animal Help, Pando ~ project 29

oktober 2017

Paarden worden in Zuid-Amerika nog steeds veel gebruikt als werkpaarden voor onder andere vuilniskarren. De mensen die hun geld verdienen met het inzamelen en recyclen van vuilnis gebruiken hier paarden voor. Deze paarden worden ook letterlijk als oud vuil behandeld. Ze geven de dieren amper te drinken en te eten en dwingen de paarden om de meest zware karren te trekken. Er wordt ook veel geweld gebruikt tegen de dieren. Zo worden ze geslagen met metalen staven en soms vallen de paarden letterlijk om van het zware werk en verwaarlozing en/of mishandeling.

Basta de Tracción a sangre (afgekort tot Basta de Tas) betekent “geen paarden meer voor vuil sorteren” en is een campagne die in mei 2011 in Argentinië door Fondation Franz Weber en de Argentijnse stichting LIBERA! is gestart.  En is sinds een paar jaar tevens in andere Zuid-Amerikaanse landen geïntroduceerd zoals ook in Uruguay. Paarden worden ingeruild voor een gemotoriseerd voertuig (zie foto), zodat mensen hun inkomsten uit het vuil ophalen blijven houden. De paarden komen eerst in een opvang en vanuit daar kunnen ze worden geadopteerd door mensen. In Uruguay komen de paarden eerst bij Mary Brown van Animal Help Uruguay terecht en kunnen daarna geadopteerd worden.  Het is belangrijk dat het project ondersteund wordt door de politiek en de samenleving. Dit is de enige manier dat het project kan slagen.

Op 15 maart 2015 is het eerste werkpaard “Clotilde” in Uruguay feestelijk en officieel met pensioen gegaan. Tijdens dit heugelijke moment was de Spanjaard Leonadra Anselmi van de Franz Weber foundation uit Barcelona aanwezig. Dankzij hem is dit project Basta de Tas in Zuid-Amerika gelanceerd.  Hier links op de foto Leonadra Anselmi en in het midden de woordvoerster Karina Kokar voor Baste de Tas in Uruguay. Clotilde is eerst een maand in de opvang bij Mary van Animal Help Uruguay geweest en daarna door een lieve familie, die uiteraard streng is geselecteerd, geadopteerd. Een filmpje van deze gebeurtenis staat onderaan deze pagina. En daarnaast een foto van de trotse adoptieouders met de merrie Clotilde.

Op dit moment (oktober 2017) is Basta de Tas met de gemeente Montevideo (hoofdstad Uruguay) actief aan de slag. Vuilnispaarden moeten worden ingeruild voor gemotoriseerde voertuigen. De gemeente en de “vuilnis”mannen moeten een bijdrage betalen voor de motorvoertuigen. De mannen die nu met de paarden werken zijn enthousiast over het inruilproject en inmiddels hebben al 70 mensen zich aangemeld als adoptant voor de paarden die dan eindelijk met pensioen mogen gaan en een paardwaardig bestaan krijgen.

Op de foto hier rechts staat Mary (links) en zij had de eer om de documenten te ondertekenen voor het eerste gemotoriseerde voertuig in ruil voor merrie Mathilde, die met pensioen mocht gaan. Mensen die een ex-werkpaard adopteren moeten ook een verklaring ondertekenen dat zij geen wedstrijden met deze paarden zullen doen, het dier niet verhuren, niet verkopen enz. De verzorging is conform de eisen van de regels inzake dierenwelzijn.

Wilt u meer lezen over dit geweldige initiatief? Neem dan eens een kijkje op de website van Basta de Tas. Of neem contact op met Birgitta. Zij is onze projectmedewerker voor Uruguay en u kunt haar bereiken op birgitta@wereldasielen.nl