Walk with Donkeys
"Maar ook op Kreta wil WereldAsielen iets doen voor de ezels."
Walk with Donkeys Sanctuary is een nog jonge ezelopvang in de plaats Anatoli op Kreta die wordt gerund door het Engelse echtpaar Suzanne en Alistair Paton.
Zij nemen afgedankte en uitgewerkte ezeltjes op, omdat de dieren anders het ravijn worden ingeduwd of zonder eten en drinken aan een boom worden gebonden om te sterven. Dit laatste liefst in de brandende zon, want dan gaat het sneller … Op deze manier bedankt het grootste deel van de Grieken zijn trouwe ezel voor het jarenlange ploeteren dat het dier voor de familie heeft gedaan. Van euthanasie wil men doorgaans niets weten, zelfs niet als een dier ondraaglijk lijdt. Dit heeft voornamelijk te maken met religie en met hoe men al eeuwen met dieren omgaat in dit land.Suzanne en Alistair waren ooit te laat om zo’n afgedankt dier te redden, omdat ze eenvoudigweg niet in de gaten hadden wat er gebeurde. Welk normaal denkend mens verwacht ook zoiets! De schok was enorm en om te voorkomen dat dit opnieuw zou gebeuren, startten zij drie jaar geleden een ezelopvang. Hier kunnen de afgedankte en meestal zwaar verwaarloosde dieren nog van een fijne oude dag genieten.
Bij de bevolking begint dit langzamerhand bekend te raken en meer en meer biedt men nu zijn oude ezel aan bij de ezelopvang. Op deze foto links neemt Suzanne haar eerste opvangezel (George) in ontvangst. Hij was er slecht aan toe. Naast ernstige problemen met de hoeven en het gebit, had het dier het ook zwaar te verduren gehad van het halster dat hij droeg. Hieronder foto’s van George met zijn oorspronkelijke halster (rechts) en wat dit heeft aangericht (links).
Maar George was niet de enige, ook Tessa had vreselijk te lijden van haar halster. In de tijd dat zij nog bij haar eigenaar stond, probeerde Suzanne Tessa’s pijn te verzachten door onder haar halster lapjes stof aan te brengen. Hierdoor kwam er minder druk op de wonden te staan. Gelukkig deed de eigenaar uiteindelijk afstand van Tessa en geniet zij nu ook van een fijne oude dag in de ezelopvang. Dankzij de goede verzorging – en niet te vergeten het nieuwe halster – zijn Tessa’s wonden inmiddels helemaal genezen.
Niet alleen op Kreta worden ezels uitgerust met zo’n monsterlijk halster. Het komt in heel Griekenland voor. Deze foto werd genomen op het eiland Aegina. Hier is goed te zien hoe vreselijk de dieren worden toegetakeld. Dankzij onze contacten op Aegina konden wij er voor zorgen dat dit dier werd geholpen.
Maar ook op Kreta wil WereldAsielen iets doen voor de ezels. Daarom zijn wij samen met Suzanne en Alistair een actie gestart. Het is de bedoeling lichte nylon halsters uit te delen aan de plaatselijke bevolking, zodat zoveel mogelijk ezels ontdaan worden van de roestige oude halsters die zoveel pijn en ellende veroorzaken.
U kunt meehelpen. Voor één tientje kunt u ervoor zorgen dat een ezel op Kreta – een dier dat toch al zo vreselijk hard moet werken – van zijn pijn wordt verlost. Wij hopen op veel respons en houden u op de hoogte. Het rekeningnummer van WereldAsielen is NL20 TRIO 0198 3427 56. Vermeld u er alstublieft wel bij Anatoli, project 75, dan weet onze penningmeester voor welk doel u het geld heeft overgemaakt. Namens de werkezels op Kreta: heel hartelijk dank!
- WereldKrant 23, winter 2009 (pagina 7)
- WereldKrant 24, voorjaar 2010 (pagina 9)
- WereldKrant 26, herfst 2010 (pagina 11)
- WereldKrant 27, winter 2010 (pagina 1)
- kerstverhaal 2010 + verslag 2010
- WereldKrant 28, voorjaar 2011 (pagina 12)
- WereldKrant 39, voorjaar 2014 (pagina 6)
- WereldKrant 45, herfst 2015 (pagina 1)
- WereldKrant 46, winter 2015 (pagina 5)
- WereldKrant 50, winter 2016 (pagina 4)
- WereldKrant 63, winter 2020 (pagina 2)