Karina Gajek, Krakau ~ project 92

Karina Gajek

"Soms gaat zij dagenlang terug naar een plek waar zij een schuwe hond heeft gezien om het dier uiteindelijk te overtuigen dat zij hem kan helpen."

Project 92 was het eerste project van WereldAsielen in Polen. Onder dit projectnummer gaat slechts één jonge vrouw verscholen: Karina Gajek. Zonder Karina zouden onze andere projecten in Polen niet mogelijk zijn. Karina weet alles over het dieren(on)welzijn in Polen, en indien ze iets niet weet, dan doet zij haar best om achter de benodigde informatie te komen. Vele jaren heeft zij onze voerdonaties in Polen administratief begeleid en uitgevoerd. Altijd tot volle tevredenheid van alle betrokken partijen.

In de afgelopen jaren heeft Karina tientallen honden gered. Zij kan niet doorrijden als zij langs de weg een zwerfhond ziet. Daarom heeft Karina altijd de nodige spullen in haar auto, zoals hondenvoer, hondensnacks, handschoenen, een reservehalsband, een riem en een deken. Soms gaat zij dagenlang terug naar een plek waar zij een schuwe hond heeft gezien om het dier uiteindelijk te overtuigen dat zij hem kan helpen. Meestal vangt zij de geredde honden thuis op om vervolgens een goede plek voor hen te zoeken, dankzij haar uitgebreide netwerk. Dat gebeurt natuurlijk pas na een bezoek aan bevriende dierenartsen die net als zij het belang van weerloze dieren centraal hebben staan. Sterilisatie, inentingen en de nodige medische behandelingen zijn uiteraard belangrijk.

Een nieuw thuis vinden voor alle honden lukt echter niet altijd. Daarom heeft Karina vanaf begin 2017 acht honden in huis, stuk voor stuk ex-zwervertjes. Gelukkig kan zij zich dit permitteren met een groot huis en een nog groter perceel van drie hectare. Haar droom is om daar ooit een opvang voor zwerfhonden te beginnen.

Indien noodzakelijk werkte Karina wekenlang óf ‘s nachts óf in de vakantie in het belang van de zwerfhonden. Zij heeft bijvoorbeeld geholpen bij een afschuwelijke hondenopvang die was ontdekt en waar vrijwilligers weken nodig hadden om deze schoon te maken (zie ook de zwart-witfoto’s hieronder in de carrousel).

Karina heeft jaren geleden een landelijk sterilisatieproject opgestart dat nog steeds loopt. Dit project staat nu onder leiding van een bevriende stichting, omdat het administratieve gedeelte te complex werd en niet bij te houden was door één persoon. Dankzij dit project zijn honderden honden en katten geholpen die daardoor geen nakomelingen hebben gekregen.

Waar haar hulp nodig is, zegt Karina geen nee als het om dieren gaat.

Karina woonde als studente in Krakau en vervolgens op verschillende plaatsen. Nu woont zij in de buurt van de prachtige Poolse stad Sandomierz (helaas zeer dieronvriendelijk) en dat ligt weer in de buurt van Krakau. Vandaar dat wij dit project kortheidshalve als Krakau hebben aangeduid in ons overzicht.

Karina heeft geen stichting opgericht; dat wil ze niet ondanks adviezen van velen. Geen bureaucratisch gedoe, geen rompslomp, geen papierwinkel. Zij wil individueel actief blijven en de dieren ‘gewoon’ helpen. “Als mens ben je dat verplicht,” vindt zij. Onze indruk is dat zij beter helpt dan veel officiële stichtingen. Daarom, na al die jaren samenwerken (sinds 2011), blijft WereldAsielen haar ondersteunen. Het intensieve contact met Karina, waaronder de jaarlijkse bezoeken door onze projectmedewerkster aan haar, hebben bewezen dat onze indruk gegrond is.

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar info@wereldasielen.nl
wereldasielen
Anna Polac
projectmedewerker Karina