Schronisko dla Zwierząt Krotoszyn, Krotoszyn ~ project 95

Schronisko dla Zwierząt Krotoszyn

"In asiel Krotoszyn wordt van honden gehouden."

P95 Krotoszyn03Het dierenasiel in de kleine stad Krotoszyn in Polen is een voorbeeld van hoe een kleine lokale vrijwilligersorganisatie wonderen kan verrichten in het belang van dieren, dankzij gemotiveerde mensen.

Het asiel Krotoszyn bestaat al lang en was een van de slechtst denkbare asielen die je kunt bedenken. Tot het jaar 2007, toen een jonge vrijwilligster besloot om daar verandering in te brengen.  Het is Magda Kowal gelukt ondanks het vele vallen en opstaan, en nu behoort het asiel tot de beste in de regio. De honden zijn uitstekend verzorgd, worden medisch behandeld indien nodig, er wordt met ze gewerkt om ze voor adoptie geschikt te maken, en – het allerbelangrijkste – er wordt van de honden gehouden. (Op de foto’s op deze pagina kunt u zien hoe het er vroeger uit zag). 

p95-krotoszyn31Het asiel is helaas nog steeds te klein, niet echt mooi of praktisch ingericht. Geen uitlaatveldje, verwarmde ruimtes, in een piepklein (5 vierkante meter?) ‘kantoortje’ zitten altijd kleine hondjes. Het asiel heeft als watertoevoer een klein kraantje (zie foto) dat in de winter kan bevriezen. Het asiel ligt nog steeds veel te dichtbij een afvalstation, ondanks dat er veel ruimte in de buurt is. Geschikte velden, percelen waarop een perfect nieuw asiel gebouwd zou kunnen worden. Het is een steeds terugkerende kwestie in de onderhandelingen met de gemeente, des te meer daar de vrijwilligers bereid zijn om daar zelf aan bij te dragen. Helaas heeft het voor de lokale overheden geen prioriteit. Het is een droom van de vrijwilligers om een uitlaatveldje te hebben. De honden zouden dan niet hoeven te wachten totdat de vrijwilligers komen voor een wandelingetje.

p95-krotoszyn19Aan de andere kant is Magda blij dat in de loop der jaren hun asiel zichtbaar is geworden. Het is nu een herkenbare en erkende organisatie. Daardoor lukt het nu bijvoorbeeld om van de gemeente geld te krijgen voor sterilisaties. Het is nog steeds veel te weinig, maar beter iets dan niets. De rest moeten de vrijwilligers zelf bij elkaar schrapen.

Sterilisatie, dierenopvang, honden in nieuwe goede huizen plaatsen, controle voor en na adoptie, transparante administratie, educatie – het is handenvol werk, jarenlang, belangeloos, in je vrije tijd, ten koste van je gezin, je hobby’s, je sociale leven. Daarom veranderde de samenstelling van de kleine vrijwilligersgroep de afgelopen jaren, maar Magda blijft onveranderd op haar post.

Het asiel heeft plaats voor ongeveer 100 honden, maar de behoefte is veel groter. Honden worden daarom bij (schaarse) gastgezinnen geplaatst, net als katten, omdat het asiel te klein is om ook een kattenafdeling te huisvesten. Gelukkig heeft het asiel een hoog percentage van adopties.

Het komt voor dat dit gedreven groepje vrijwilligers, naast dieren, ook mensen helpt. Als een hond in beslag wordt genomen, dan is dat omdat de hond het het slecht heeft bij zijn eigenaar, maar soms is dit vanwege ziekte of armoede. Je kan zo iemand dan niet aan zijn lot overlaten, vinden de vrijwilligers. Tegen andere hondenbazen die hun huisdieren verwaarlozen, doet het asiel aangifte en voert zij tientallen rechterlijke procedures.

p95-krotoszyn25Waar in het asiel grote aandacht aan wordt besteed, is transparantie. Elke donatie, zelfs de allerkleinste, wordt vermeld op de website en in de boekhouding.

Het asiel Krotoszyn is een gemeentelijk asiel wat gerund wordt door vrijwilligers. WereldAsielen steunt in principe geen gemeentelijke asielen, maar in dit geval zijn wij er van overtuigd dat deze hulp goed besteed wordt. In asiel Krotoszyn wordt van honden gehouden.

 

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar info@wereldasielen.nl
wereldasielen
Anna Polac
projectmedewerker Krotoszyn