Refugio Canino Torres, Torres ~ project 81

Refugio Canino Torres

"Daar zaten 406 honden aan een ketting (staand in water of modder) of opgesloten in een hok in hun eigen uitwerpselen."

P81 Torres05Begin 2010 ontving WereldAsielen een noodkreet van Norma Santibáñez uit Spanje. Zij wist af van een “hondenhel” in het noorden van haar land. Daar, buiten het dorpje Torres, zaten 406 honden aan een ketting (staand in water of modder) of opgesloten in een hok in hun eigen uitwerpselen. Een terrein vol ratten. De honden kregen verontreinigd water te drinken en soms iets te eten. Veel dieren waren ziek of zelfs stervende. Ook kwamen veel vergroeiingen aan ledematen voor door het jarenlang achter elkaar staan in het water …

Norma was er zelf nog nooit geweest (alleen vrijwilligers van het “asiel” hadden toegang), maar zij moest iets doen met deze kennis. Zo kwam zij in contact met de vrijwilligers en vroeg om foto’s en video-opnames. Norma schrok zo van de beelden, dat zij besloot op zoek te gaan naar hulp. Zo benaderde zij onder andere WereldAsielen en ook wij waren geschokt.

P81 Torres07Toch konden we op dat moment niet heel veel doen, want het gemeente-asiel werd gerund door twee contactgestoorde dames (zogeheten “hoarders”) die wel geld en voer wilden aanpakken, maar geen structurele steun om de leefomstandigheden voor de dieren te verbeteren. Samen met de vrijwilligers, achter de rug om van de “dames”, stelden wij een reddingsplan op, reserveerden een grote som geld en legden contact met de gemeente, de provincie, de eigenaar van de grond, de inspectie voor dierenwelzijn en de politie.

P81 Torres06Op 14 februari 2011 was het zover: de politie en andere instanties vielen dit asiel binnen om de dieren te bevrijden. Onmiddellijk ging het reddingsplan in werking en vertrok er een vrachtwagen vol voer, manden, desinfectiespullen en noem maar op. Ook konden we het gereserveerde geld gaan uitgeven, onder andere aan dierenartsen. Helaas ook om te euthanaseren, want de situatie bleek nog veel schrijnender te zijn. Een aantal van de dieren was pas echt geholpen door ze uit hun ernstige lijden te verlossen. De honden die ziek of gehandicapt waren brachten we onder bij andere projecten van ons in Spanje, waar ze met alle liefde werden opgevangen.

In de periode daarna is er, dankzij de steun van onze donateurs, onbeschrijflijk veel veranderd. Er kwam elektra op het terrein, de weg erheen werd verhard (zodat de gemeente het afval kon ophalen), er kwam een speciale cabine voor de dierenarts, een opslagruimte voor voer (met bijbehorende voertransporten vanuit ons magazijn) en bijvoorbeeld een omkleedruimte met wasgelegenheid en wc voor de vrijwilligers.

P81 Torres03Tegelijkertijd hebben we alles op alles gezet om de honden van de ketting te krijgen. Zo zijn er twee grote kennels gebouwd (zie de foto hiernaast van één van die kennels), waardoor veel honden in een roedel bij elkaar kunnen wonen, en zijn de aparte kennels (voor de honden die vanwege de trauma’s uit het verleden niet gesocialiseerd zijn) sterk verbeterd. Ook kwam er dankzij onze donateurs een speelweide, waar de honden dagelijks uitzinnig op rennen. Toen eenmaal alles een beetje op orde was konden de vrijwilligers daadwerkelijk mensen uit de omgeving ontvangen die een hond wilden adopteren. Alle honden waren van de ketting en het asiel zag er netjes uit. En dat in betrekkelijk korte tijd! Uiteraard werden alle honden ook gesteriliseerd/gecastreerd.

P81 Torres04Alle inspanningen waren niet voor niets, want het aantal honden ging terug van 400 naar ongeveer 100. Op dit moment is het asiel van Torres gewoon een goed Spaans asiel. Zelfs een voorbeeld voor veel anderen. En dat in een paar jaar tijd! We zijn zo ontzettend trots op de vrijwilligers die, samen met ons en enkele andere stichtingen, hebben bewezen dat je zoiets onvoorstelbaars kan bereiken.

Onze projectmedewerker heeft in 2011 + 2015 het asiel bezocht (op eigen kosten) en het contrast kon niet groter zijn. Nu is het zaak om de laatste zaken aan te pakken, zoals het vervangen van de kenneldeuren. Vanwege de slechte staat konden honden ontsnappen, zodat WereldAsielen met spoed een actie heeft opgezet om in ieder geval de allerslechtste 10 exemplaren te vervangen. En ook dat is gelukt! Tijdens het bezoek in 2015 werd symbolisch een cheque overhandigd aan enkele vrijwilligers (zie foto) voor het vervangen van die 10 deuren. Nog 27 deuren te gaan, dus alle hulp blijft welkom!

Mocht u meer willen weten over dit project, stuur dan een e-mail naar casper@wereldasielen.nl
Casper
projectmedewerker Refugio Canino Torres