Project 93, Berta Cardona Godoy, een ware heldin

Onlangs ontving WereldAsielen een berichtje van Berta Cardona Godoy die al jaren in en om haar huis dieren opvangt die verwaarloosd worden, zwerven of onder slechte omstandigheden aan een ketting zitten in een tuin of op een terrein.

Berta woont in Carmona, Andalusië, Spanje en ze vraagt zich weleens af of zij en haar man de enigen zijn met oog voor dit dierenleed.

Als zij onderweg is valt haar oog namelijk vrijwel altijd op een misstand, terwijl andere mensen hier gewoon voorbij lopen en het niet eens lijkt op te vallen.
Berta doet wat ze kan, al vele jaren.

Op dit moment zorgt ze voor 43 honden en 19 katten die via een zelfgemaakte kattenren keurig van elkaar gescheiden worden.

Berta geeft niet om luxe.
Deze hardwerkende, nuchtere vrouw doet gewoon wat nodig is en de dieren zijn haar familie.Ze zijn zowel in als buiten woning van harte welkom. Om hier een voorbeeld van te geven: de honden liggen op de bank en Berta zit op een oude tuinstoel. Hoewel…zitten, daar komt het vaak toch niet van. Berta heeft namelijk ook een baan buiten de deur en doet maar zelden een beroep op WereldAsielen, wetende dat zoveel projecten steun kunnen gebruiken.

Ze probeert voor haar honden een mooi plekje buiten Spanje te verzorgen en werkt hiervoor samen met een andere Nederlandse stichting, want zoals u weet helpt WereldAsielen alleen ter plaatse.

De honden die niet voor adoptie in aanmerking komen blijven lekker bij haar. Dat zijn de oudjes of de honden met bepaald gedrag. Ze mogen zich wentelen in de zorg en liefde van Berta en bij haar blijven wonen in alle rust en vrijheid.

Het bericht dat aan het begin werd aangekondigd betreft Elsa, een 7-8 jarig teefje dat onder slechte omstandigheden leefde op een verlaten terrein aan een zware ketting. Het lukte Berta haar mee te nemen. Ze bleek een enorme baarmoederverzakking te hebben, waardoor de baarmoeder helemaal uit haar lichaam hing,
De dierenarts heeft haar toen eerst gesteriliseerd in de hoop dat zonder vrouwelijke hormonen deze verzakking zou slinken. Dit gebeurde wonderwel en nu staat een operatie op stapel om het probleem voorgoed te verhelpen.
Met Elsa gaat het ondertussen prima. Ze geniet in de tuin van Berta van haar net verworven vrijheid en lijkt het af en toe nog niet te beseffen hoe ze geboft heeft. Met glanzende ogen en een aarzelend kwispelende staart ondergaat ze haar nieuwe leven.

Dat waarschijnlijk al weer een nieuwe hond aan de ketting ligt waar Elsa eerst lag; dat is iets waaraan Berta niet probeert te denken…

Wilt u onze Andalusische vriendin helpen? Vermeld dan bij uw donatie Project 93, Berta Cardona Godoy.

Heel hartelijk dank!