Nieuws uit Gostomel Shelter Kiev (project 47)

Het hakken van brandhout is een activiteit die continu op de achtergrond plaatsvindt in het asiel.

In maart 2020 is er weer een enorme partij hout ingekocht voor het asiel. Er waren twaalf (!) vrachtwagens voor nodig om al het hout op het asiel af te leveren. En dan begint de fysieke uitdaging voor Valeriy. Met zijn kettingzaag is hij werkelijk weken in de weer om de boomstammen in grote schijven te zagen en ze vervolgens met een hakbijl te verwerken tot hanteerbare houtblokken. Af en toe krijgt hij hierbij gelukkig hulp van een paar vrijwilligers.

In het asiel wordt in het koude seizoen 1 tot 1,5 kubieke meter brandhout per dag gebruikt voor de ovens in de kattenverblijven, de arbeiderskamers en de zeven kookpotten die nodig zijn voor het bereiden van voer van de honden. In het warme seizoen heeft het asiel “slechts” 0,5 m3 nodig om te koken. De aanschaf van het hout is een dure aangelegenheid. En de zagen zijn erg aan slijtage onderhevig. Er moeten dan ook regelmatig nieuwe zaagbladen aangeschaft worden. Desalniettemin is het een grote besparing als je het vergelijkt met elektrisch koken of op gas.

Het is zwaar om te werken in het asiel van Gostomel, we hebben bewondering voor deze toegewijde lieve mensen.