De noodklok wordt geluid!

Volgens de wetenschappers staan we in Nederland pas aan het begin van de Coronacrisis. De scholen en de horeca zijn weliswaar al gesloten, verder kunnen we ons nog redelijk vrij bewegen.
Dit in tegenstelling tot veel Europese landen waar WereldAsielen een groot aantal projecten ondersteunt. Met name in Spanje lijden al onze projecten enorm onder de zogeheten ‘lock down’. Maar ook ons asiel in Bosnië (Project 18) en in Koropi, Griekenland (project 07) luidden de afgelopen dagen diverse mailen de noodklok bij de projectmedewerker.

Het isolement waar onze projecten normaliter al in verkeren wordt met de dag groter en hiermee groeit het gevoel dat men, nog meer dan anders, er helemaal alleen voor staat: Geen bezoek in de asielen, geen adopties (iets waar WereldAsielen zich overigens niet mee bezig houdt), geen giften en/of zending van hulpgoederen.

Daarnaast hoorden we van onze contactpersoon in Koropi, Griekenland, dat de financiële steun van diverse omliggende gemeenten voor de opvang en sterilisatie van zwerfdieren per direct is gestopt door de economische malaise.

Ook in Spanje zijn het barre tijden. De bouw van het nieuwe asiel van Proyecto Gato (project 74) loopt door de ‘lock down’ enorme vertraging op. Direct gevolg van deze vertraging is dat de verhuizing van het mistroostige, huidige onderkomen in Vigo niet op korte termijn gerealiseerd kan worden. Met deze ontwikkeling had niemand enkele maanden geleden rekening gehouden en alle kosten die deze vertraging met zich meebrengen waren dan ook in geen enkele begroting opgenomen.

Een bijkomend effect van alle leveringsproblemen door het sluiten van de grenzen is een toenemende schaarste van voer en medicijnen, iets dat de prijs in alle landen enorm opdrijft. Ook maken alle vrijwilligers zich grote zorgen om de gezondheid van onze contactpersonen.

WereldAsielen hoopt dat we zeker de komende maanden zo veel mogelijk aanvullende steun kunnen bieden, zodat het leven in de asielen zo normaal mogelijk kan doorgaan.

U mag best weten dat naast alle onzekerheid in eigen land onze projectmedewerkers regelmatig wakker liggen van hun projecten in het buitenland.

4 April is het zwerfdierendag. Deze dag heeft dit jaar door de Coronacrisis een grotere lading dan ooit…

We zeggen het maar onverbloemd: WereldAsielen heeft uw donaties meer dan ooit nodig om onze projecten in deze situatie extra te kunnen ondersteunen.
In het belang van onze mensen in het veld en hun viervoetige achterban luiden ook wij de noodklok.

Mogen we ook dit keer weer op u rekenen alstublieft?

Maak dan uw bijdrage over op rekeningnummer NL20TRIO0198342756 onder vermelding van “Corona’.

Hartelijk dank!

foto credits: evan clark