Nieuws uit Polen, Vendi, project 13

Het is enige tijd geleden dat wij u op de hoogte konden brengen over het wel en wee van de lieve mensen en dieren achter Vendi in Polen.

Ania, ons contactpersoon is vaak zo druk met van alles tegelijk, dat ze niet in de gelegenheid is om ons te informeren over al haar activiteiten, en dat begrijpen wij maar al te goed.

Ze is hard bezig met het professionaliseren van haar opvang, er zal een en ander gaan veranderen en dat vraagt veel aandacht. We zullen u daar meer over vertellen in onze WereldKrant.

Daarnaast vroeg het verbeteren van haar woonomstandigheden veel energie. Want zij en haar man Robert delen het huis met ongeveer 20 honden, die allemaal hulpbehoevend zijn. Buiten het huis woont de rest van de opvanghonden, in hun tuin waar ze fijne verblijven hebben. Maar dat het huis opgeknapt moest worden was een feit, gelukkig gaat het langzamerhand de goede kant op. Ze hebben eindelijk een echte badkamer, er is een ecologische beerput aangelegd, ze hebben nieuwe ramen die de kou buiten houden en het met al die veranderingen wordt steeds prettiger en veiliger voor mens en dier om samen te wonen. Dit alles was onder andere mogelijk dankzij zogenaamde doeldonaties van een gulle donateur die zich het lot van Vendi bijzonder tot zich heeft aangetrokken. Onze dank hiervoor is enorm!

Maar het leven gaat natuurlijk door, de honden hebben dagelijkse zorg nodig. Omdat Ania een opvang runt voor oudere en zieke honden in de laatste fase van hun leven, vraagt dat veel meer aandacht een zorg. Ania stelt kwaliteit boven kwantiteit en heeft dan ook regelmatig te maken met een afscheid van een van haar dierbare honden. “Het went nooit”, zegt Ania, maar zij is van mening dat als het leven ondragelijk leed en pijn met zich meebrengt, je niet moet wachten op een natuurlijke dood. Het enige wat je kan doen is mens- en dierwaardig afscheid nemen.

Wij zijn dankbaar dat mensen zoals Ania bestaan. Wij hopen nog lang haar organisatie te kunnen helpen.

Op de foto lieve Maylo, een van haar recent overleden schatten ❤️