De Turkse lira en de Turkse zwerfhond

wereldasielenOnlangs ontvingen moeder en zoon Birsen uit Kütahya, Turkije, een flinke donatie dankzij de donateurs van Stichting Dierennood.

Onze collega’s (want WereldAsielen onderhoudt heel hartelijk contact met deze stichting) waren zo vriendelijk geweest een mooie hulpactie op touw te zetten en deze bleef niet onopgemerkt!

Zoals u wellicht nog weet maken Sünay en Levent al jaren dagelijks diverse voerrondes langs de 500-600 zwerfhonden die verspreid in diverse roedels in en om Kütahya proberen te overleven.
Voeren is de oplossing niet natuurlijk en de gemeentelijke dierenarts steriliseert wel, maar hij doet het alleen en het gaat niet snel.

Dus zien de dagen van moeder en zoon er altijd hetzelfde uit: ze kopen kippenbotten waar het het goedkoopst is en voeren de honden met de zakken voer die ze dankzij de donaties kunnen kopen. Daarnaast is Sünay ondanks haar hoge leeftijd (ruim 70 jaar) nog altijd in gesprek met de plaatselijke overheid, waar ze structureel het leven van zwerfdieren probeert te verbeteren en de autoriteiten hun verantwoording te laten nemen. Onlangs resulteerde dit zowaar in een eenmalige donatie van meer dan honderd zakken voer…

Op de foto’s ziet u de inmiddels bekende beelden van grote, hongerige dieren en het bekende autootje van Levent dat ze al van verre herkennen.
Gelukkig zijn Levent en Sünay (nog) niet door Corona getroffen. Laten we hopen dat dit zo blijft, want ze kunnen niet gemist worden.

Hulp blijft altijd welkom, want de Turkse lira is de laatste jaren sterk gedevalueerd. Het gaat wat ver uit te leggen hoe dit komt, maar het regime van president Erdogan en de verstandhouding met Amerika hebben hier geen goed aan gedaan.

Het is in ieder geval van te voren nooit zeker hoeveel zakken voer voor hetzelfde geld kunnen worden gekocht. Iets dat nog een extra stressbron is voor moeder en zoon, want er is al nooit genoeg om alle bekkies te vullen…

Uw donaties op NL20 TRIO 0198 3427 56 tnv WereldAsielen zijn dus van harte welkom. Vermeld in dat geval dan svp project 52, Kütahya.

Dank u wel namens de grote viervoeters en hun verzorgers Birsen!

Voor het gemak een tikkie: https://tikkie.me/pay/h1uk53291sr4m53s20h9 (geldig tot 19 juli)