Wederom bosbrand in delen van Griekenland

Zoals u ongetwijfeld niet is ontgaan woeden er in bepaalde delen van Griekenland wederom bosbranden. De extreem hoge temperaturen (tot wel 45 graden!), sterke wind en een lage luchtvochtigheid maken het moeilijk het vuur te doven.

Aangezien de eerste brand uitbrak ten westen van Athene was WereldAsielen al enigszins ongerust, aangezien een groot asiel dat wordt ondersteund slechts 35 kilometer onder Athene gevestigd is, te weten de Hellenic Animal Welfare Society (HAWS) in Koropi, ook bekend als project 09.

Gelukkig ontving de projectmedewerker vandaag een geruststellende mail: het asiel is vooralsnog veilig. Wel zijn uit voorzorg 24 uur per dag mensen op het asiel aanwezig. Dit om de toestand van de dieren in de gaten te houden vanwege de grote hitte en of er sprake is van effecten op de gezondheid door rook van de elders woedende branden.

Iedereen is stand by. Het HAWS heeft een goede naam en daardoor ook een regionale functie. Er is goed contact met de omliggende gemeenten, de rijksweg die gemeenten met elkaar verbindt en de door brand getroffen gebieden. Hulp kan snel worden geboden zodra dit nodig is.

Een van de dierenartsen verbonden aan het asiel heeft zich bezig gehouden met het overplaatsen van meer dan 250 paarden naar veilig gebied. Met behulp van veel vrijwilligers is dit met grote inspanning gelukt.

Op het moment van schrijven woeden er volgens de beheerster van het asiel meer dan 90 branden in het hele land. Ze houdt haar hart vast voor de gevolgen voor mens, natuur en dier. Het lijkt wel oorlog…

Hoewel verschrikkelijk genoeg, is er goddank is er op dit moment slechts één brandweerman omgekomen. Wat deze situatie voor de wilde- en huisdieren zal gaan betekenen is op dit moment nog niet te zeggen.

Het HAWS doet geweldig werk, met name vanwege de regiofunctie; ze zijn in het bezit van 2 ambulances en rukken uit om ondersteuning te bieden aan de omliggende gemeenten waar nodig. Daarnaast verblijven veel dieren in het asiel zelf (lees het artikel in WereldKrant 64).

Wilt u alstublieft helpen het mogelijk te maken dit belangrijke werk te blijven doen?

Dan graag uw donatie op NL20TRIO 0198 3427 56 tnv WereldAsielen ovv bosbranden

Hartelijk dank!

(foto NOS)