Porto Rafti in Griekenland

wereldasielenZoals al aangekondigd vond eind juni een bezoek plaats aan shelter Filozoiki Omada Markopoulo Porto Rafti in Griekenland.
Op 27 juni keerde projectmedewerker Carolien Gijzen van project 298 terug van een indrukwekkende reis.

Na aankomst werd ze op het vliegveld van Athene aller hartelijkst ontvangen door Kris en Kaiti, twee van de vier vrouwen die de shelter draaiende houden.

Aangekomen in de shelter viel direct op dat het zeer met beperkte middelen is opgebouwd. Naast ruw opgebouwde muurtjes die hier en daar provisorisch staande worden gehouden, is er gebruik gemaakt van stukken gaas die met ijzerdraad aan elkaar zijn vastgemaakt. Er is geen deur die een scharnier heeft en fatsoenlijk sluit met een slot dat functioneert. De daken bestaan uit losse platen die op hun plaats worden gehouden door er van alles bovenop te leggen zoals ijzer, stenen, pallets.

Kris vertelt dat ze bij slecht weer thuis wakker ligt omdat de daken de honden onvoldoende beschermen tegen wind en regen waardoor ze in de winter nat en koud worden.

De dames doen hun uiterste best om de kennels zo schoon mogelijk te houden. Hiervoor zijn slechts beperkte middelen beschikbaar. Carolien heeft bij het helpen ondervonden dat
het hierdoor een tijdrovend en moeilijk karwei is om de hygiëne te waarborgen. Er zijn erg veel ratten en muizen die zich door de gebrekkige bouw goed kunnen verschuilen en voortplanten.

Er is geen elektriciteit. Een oude caravan biedt in ieder geval de mogelijkheid om medicijnen en wat voer droog en beschermd te bewaren. Er is geen ruimte om te schuilen of om dieren
apart te nemen om ze bijvoorbeeld te onderzoeken of te behandelen. Er is geen gootsteen, geen toilet en geen quarantaine mogelijkheid.

Op dat moment verblijven er 27 honden in de shelter waarvan er een heel aantal al vele jaren of zelfs bijna hun hele leven verblijven, denk aan 7 jaar of meer. Er zijn zieke honden, de bekende mediterrane ziekten eisen hun tol. Kris, Kaiti, Evi en Maria, doen ontzettend hun best de nodige zorg te geven, maar de financiële middelen zijn beperkt, dus er moeten keuzes gemaakt worden, wat betekent dat bijvoorbeeld anti-parasitaire middelen regelmatig onvoldoende voor handen zijn, omdat de behandeling van een zieke hond voor gaat.

Naast de dieren in de shelter worden er nog vele zwerfdieren in de omgeving van de shelter voorzien van voer en water, waaronder 50 katten.

Het lijkt een uitzichtloze situatie, die Kris grote zorgen baart.
Sprakeloos is ze door de hulp van WereldAsielen. Dat een Nederlandse stichting zich het lot van haar dieren aantrekt, emotioneert haar zichtbaar en geeft een beetje ruimte om te
ademen, zoals ze zegt.

Carolien moet alle indrukken die ze heeft opgedaan in alle rust verwerken, maar zit vol energie en plannen om deze shelter verder op weg te helpen.

Doet u alstublieft mee? Doneer dan op NL20TRIO0198 3427 56 ovv Porto Rafti.
Hartelijk dank namens Carolien en Kris en haar team!!