Update P.47 Gostomel shelter Kiev

wereldasielenHet is de hoogste tijd om jullie op de hoogte te brengen van de opbrengst van alle tikkies die jullie sinds het uitbreken van de oorlog voorbij hebben zien komen. Jullie hebben zo gul gegeven en ook buiten de tikkies om heeft Wereldasielen vele donaties mogen ontvangen voor het asiel. In totaal is er € 10.369,00 binnengekomen! Wat een geweldig bedrag en wat kan Gostomel daar veel mee doen!

Door een vrijwilligster van Wereldasielen zijn eerst een paar kleine bedragen overgemaakt naar Mari. Toen we eenmaal het vertrouwen hadden dat zij het geld ontving, is het resterende bedrag in gedeeltes overgemaakt. Mari heeft gelukkig alles in goede orde ontvangen. Mari, Asya en alle medewerkers kunnen jullie niet genoeg bedanken en zijn ontzettend blij dat jullie zo gul hebben gegeven. Het geeft hen de financiële mogelijkheden om de broodnodige reparaties uit te laten voeren zodat zij hun levenswerk kunnen voortzetten.

Mari heeft van Wereldasielen carte blanche gekregen voor de bestemming van de donaties. Vooral omdat zij het beste kon inschatten wat noodzakelijk was op dat moment. Bovendien is zij prima in staat om zulke beslissingen te maken. De bouwmaterialen zijn verschrikkelijk duur en het loon van de werklui is in de oorlog behoorlijk opgeschroefd. Mari heeft gelukkig goede contacten met diverse aannemers in de omgeving. Ze is heel zuinig en heeft geprobeerd de beste deals binnen te slepen.

Het asiel bestaat uit één enorm gebouw en een groot stuk land er omheen. In het gebouw is een operatiekamer, een behandelkamer, een badkamer annex wasruimte voor de medewerkers en dieren, een kamer voor de medewerkers met een keukentje waar ze wat kunnen drinken en lunchen, winterhokken voor de honden, kattenkamers, kamers voor kittens, puppies en zieke dieren, een grote keuken waar de ketels staan waarin het eten voor de honden wordt bereid, een kamer waar Asya, Mari of de dierenarts overnacht, en diverse ruimtes voor opslag voor kattenvoer en droogvoer voor de honden.
De schade was enorm. Veel ramen waren gesneuveld door raketinslagen of moedwillig kapotgeschoten door Russische soldaten. Daardoor konden veel kamers niet meer gebruikt worden omdat ze te koud waren om dieren of mensen in onder te brengen. De historische gevel stond op instorten, hokken waren vernield, er moesten in aller ijl noodhokken gemaakt worden voor dieren die door inwoners waren achtergelaten tijdens de vlucht.

Inmiddels zijn uw donaties heel nuttig besteed. Alle ramen en deuren van de behandelkamer en operatiekamer van de dierenarts zijn vervangen. Hier verblijven de puppies, kittens en zieke dieren. De ruimtes zijn opnieuw geverfd en zijn nu lekker warm en zien er fris en mooi uit. Ook de kamer waar de dierenarts kan blijven slapen is opgefrist. Af en toe lopen sterilisaties of andere operaties zo uit, dat de dierenarts niet meer veilig over straat naar huis kan. Het is fijn dat ze dan kan blijven slapen in de kamer op het asiel. Ook Asya en Mari maken regelmatig gebruik van deze slaapplek. Verder zijn alle rookkanalen op het dak van het asiel vervangen omdat ze in zeer slechte staat waren.

Daarnaast is er een enorme lading graan aangekocht, Mari noemt het casha. Dit is een soort graan dat wordt toegevoegd aan de warme maaltijd van de honden. Iedere dag wordt eten gemaakt in de enorme kookpotten op het asiel en het graan is een fijne toevoeging voor de honden. Ze hebben hiervan ongeveer 1500 kg per maand nodig, maar ze gebruiken dit graan alleen in de wintermaanden. Het is inmiddels al behoorlijk koud in Kiev en de hondjes kunnen nu wel wat extra spekkies op de heupjes gebruiken, dus het graan komt goed van pas.

De situatie in de Oekraïne is nog onveranderd. Sterker nog, op het moment dat dit artikel werd geschreven, is er weer een regen aan raketten afgevuurd. Ook Kiev is niet gespaard. In het asiel is er al weken 90 % van de tijd geen elektriciteit en geen water. Dat maakt het werk er niet gemakkelijker op. Helaas hebben we sinds de beschietingen van 23 november 2022 geen contact meer kunnen krijgen. We weten daardoor niet of ze veilig zijn. We maken ons grote zorgen en hopen dat er snel een teken van leven komt.

Namens Wereldasielen willen wij jullie allemaal enorm bedanken voor al jullie steun aan het asiel van Gostomel. Zonder jullie hadden we nooit zo’n mooi bedrag kunnen overmaken.