Eerbetoon aan ‘onzichtbare’ zwerfkat

Deze week is Möet overleden, een voormalige zwerfkat. Klopt dat er meer katten overlijden, dus waarom speciale aandacht voor Möet? Omdat Möet ‘onzichtbaar’ leefde, net als zovelen.

Op deze foto zie je hem, in het midden tegen die muur aan, eind 2012 op straat liggen in het zuiden van Spanje. Voor niemand zichtbaar of men was gewoon niet geïnteresseerd. Pedro van Huella de Jaén (project 14) zag hem wél en ging hem, zoals hij met alle zwervers doet, in de gaten houden. Hoorde hij ergens thuis? Veel mensen in Pedro’s woonomgeving zijn overdag aan het werk en schoppen dan hun huisdier de straat op. Ja, ook honden.

Möet bleef in een bepaalde wijk, waarschijnlijk daar waar hij uit huis was gezet, en woonde voornamelijk onder auto’s. Nog steeds onzichtbaar. Maar niet voor Pedro en na verloop van tijd heeft hij Möet naar de dierenarts gebracht. Daar bleek deze kat behoorlijk ziek te zijn, o.a. leukemie. En hoewel het eigenlijk niet kon twijfelde Pedro geen moment en nam Möet mee naar huis.

Möet vond het prima, ziek als hij was. Maar waarschijnlijk ook moe van het overleven op straat: genegeerd of weggejaagd. Hij vond het allemaal best en was nooit jaloers als Pedro weer met andere zieke of gewonde dieren aan kwam zetten (en helaas is dat nogal vaak). Hij lag voornamelijk ergens bovenop te genieten van het leven dat hij nu had.

In 2015 + 2016 hebben we Möet zelf ontmoet en hij was de ideale kat. Niet voor adoptie geschikt vanwege zijn ziektes en uiteraard omdat hij zo op zijn plek was bij Pedro thuis. Waarom hem dan gaan verplaatsen? Maar nu is Möet er niet meer. Rustig ingeslapen, lief als altijd. Al zijn ziektes bij elkaar hebben dan toch gewonnen.

Möet, een straatkat als zovelen. Toevallig opgemerkt, omdat Pedro daar in de buurt woont. Hij heeft nog een paar hele fijne jaren gehad, maar dat geldt niet voor die ontelbare hoeveelheid aan zwerfkatten waar Pedro niet bij in de buurt woont. Of andere dierenactivisten. Zij proberen te overleven onder auto’s en bij vuilnisbakken.

En daarom gaat het werk van ons allemaal onverminderd door. Als eerbetoon aan bijvoorbeeld Möet. Hij is in ieder geval niet langer ‘onzichtbaar’. Rust zacht, lieverd.