Noodtoestand in noordwest Spanje door bosbranden

Iedereen die het nieuws de afgelopen tijd volgde weet van de enorme bosbranden in Portugal, maar ook het noordwesten van Spanje viel ten prooi aan de vrijwel onbeheersbare vlammenzee. In dit gebied zijn twee projecten van WereldAsielen, namelijk het kattenasiel Proyecto Gatos in Vigo (project 74) en Refugio Noé in Redondela (project 15). Met beiden hadden we vrijwel dagelijks telefonisch contact en hoorden over de onvoorstelbare ellende waar ook de vrijwilligers van beide asielen privé in terecht waren gekomen. Onwerkelijk als je verneemt dat ze op de vlucht moesten slaan en tegelijkertijd zo veel als mogelijk dieren probeerden te redden.

Gelukkig zijn de brandhaarden momenteel grotendeels onder controle (o.a. door de regen), maar reden tot vreugde is er absoluut niet. In dit deel van Spanje zijn naast enkele doden onder de bevolking vooral veel dieren omgekomen. Wat honden en -katten betreft is hulp zeker niet alleen voor zwerfdieren nodig, maar ook veel huisdieren zijn op de vlucht geslagen en gewond geraakt (of erger). Het letsel bestaat voornamelijk uit brandwonden en inhalatietrauma, oftewel het inademen van rook en/of hete ‘lucht’.

Vooral in Vigo zijn de vrijwilligers hierdoor plotseling geconfronteerd met enorme (extra) dierenartskosten en een instroom aan dieren die door de branden hun huis/baas zijn kwijtgeraakt. Maar wat moest men anders? Dieren aan hun lot overlaten is geen optie. Maar begrijpelijk dat men aardig de wanhoop nabij is … naast de privé-ellende ook dat nog dit reusachtige probleem! Gelukkig kan WereldAsielen iets betekenen en in dit geval met name Amber van Dierenwinkel Oud-Suyt in Amsterdam. Herinnert iedereen zich nog de fantastische opbrengst van haar Dierendag Loterij? Maar liefst 2.535 euro! En in overleg met Amber is gisteren dit volledige bedrag overgemaakt naar Vigo.

Ondanks dat het natuurlijk een prachtige geldsom is houden wij rekening met het feit dat er meer geld nodig blijkt te zijn. Achter de schermen zoeken we al naar extra financiën, want wij willen de dieren die slachtoffer van deze ramp zijn geworden absoluut zo goed als mogelijk helpen. Uiteraard zijn extra donaties welkom! Triodos Bank NL20 TRIO 0198 3427 56 en vermeld a.u.b. bij de donatie ‘bosbranden Project 74 Proyecto Gatos’. En hoewel het normaliter een kattenasiel in Vigo betreft worden vooral nu ALLE (huis)dieren gered en geholpen!

Deze video ontvingen wij gisteren en heeft als titel ‘Galicia llora’ = ‘Galicië huilt’. De beelden spreken voor zich. Overigens kiezen wij er bewust voor om GEEN foto’s te publiceren van verkoolde dieren om de ernst aan te geven. Het is al erg genoeg dat wij die wel onder ogen krijgen, dus besparen wij dat anderen graag. Hopelijk komt de boodschap/noodkreet zo ook voldoende over.

 

Eén reactie

  1. Pingback: Verhuiswagen vol voer onderweg naar Spanje en Portugal – WereldAsielen

Reacties zijn gesloten.